Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Willoch møtte Hamas-minister

Går hardt ut mot boikotten av palestinernes regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kåre Willoch tok i dag mot palestinernes flyktningeminister Atef Adwan. Regjeringen har avslått å møte ministeren i Hamas-regjeringen, men Willoch mener dialog er helt nødvendig. Han mener det er helt feil å boikotte Hamas-regjeringen, slik både EU og USA nå gjør.

- Boikotten er feil. Den er en fortsettelse av den amerikanske politikken som har skapt dyp forargelse i hele Midt-Østen. Denne skepsisen mot USA og vesten stammer langt tilbake, fra lenge før Irak-krigen, sier Willoch til Dagbladet.no.

Norge bør presse EU

Den tidligere statsministeren er ikke overrasket over USAs negative holdning til Hamas-regjeringen.

- Men jeg synes det er påfallende at EU ikke har tatt et selvstendig standpunkt her. Nå har vi sterkt oppfordret arabiske land til å holde demokratiske valg. Da må vi også ha kontakt med den valgte regjering, sier Willoch.

Han mener regjeringen bør presse EU mye hardere, slik at de inngår dialog med palestinernes regjering.

- Det viktigste for Norge er å påvirke EUs politikk. Vi har ikke stor påvirkningskraft alene, men det er viktig å få de andre europeiske landene med. Her kan vi utrette mye, sier Willoch.

Høyre-mannen er bekymret for utviklingen i Midt-Østen. Han har ikke stort håp om at partene snart får forhandlet fram en løsning.

MYE Å DISKUTERE: Kåre Willoch var veldig interessert i å høre Atef Adwan fortelle om palestinernes situasjon. - Vi kan ikke oppfordre til demokratiske valg, og så ikke snakke med den valgte regjering, sier Willoch. Foto: Adrian Ørn Johansen
MYE Å DISKUTERE: Kåre Willoch var veldig interessert i å høre Atef Adwan fortelle om palestinernes situasjon. - Vi kan ikke oppfordre til demokratiske valg, og så ikke snakke med den valgte regjering, sier Willoch. Foto: Adrian Ørn Johansen Vis mer

- Jeg tror det ender i at Israel ensidig setter grensene, og det blir neppe noen varig fred.

Må ha dialog

Hamas-ministeren Atef Adwan var svært takknemlig for å få møte Willoch. I løpet av dagen har Adwan møtt flere stortingsrepresentanter fra SV og Ap, i tillegg til LO-leder Gerd Liv Valla.

Valla kritiserte igjen regjeringen fordi de ikke møter Hamas-ministeren.

- Jeg mener det er helt naturlig å møte dem. For oss er dialog helt naturlig. Det er uforståelig at regjeringen ikke ønsker dialog med palestinernes regjering, sier Valla.

Takknemlig minister

Adwan møtte en embetsmann fra Utenriksministeren i helga, det er mer enn noen andre europiske land har gjort. Men Valla mener en politiker fra regjeringen burde møtt ministeren.

Hamas-ministeren er svært takknemlig for møtene i Norge.

Willoch møtte Hamas-minister

- Det er svært viktig for palestinerne at vi får møte folk i Europa og talt vår sak. Besøket i Sverige og her i Norge er et viktig skritt på veien til å bedre vår situasjon, sier Adwan til Dagbladet.no.

Adwan er skuffet over at EU har inntatt samme synspunkt som USA og nekter å snakke med Hamas-regjeringen.

- Ingen fred er blitt oppnådd uten dialog. Vi må snakke sammen for å løse konflikten, sier Adwan.

Han understreker at den palestinske regjeringen ønsker fred med Israel, og mener det er i israelernes interesse at regjeringen deres snakker med Hamas.

- Enhver innrømmelse fra den isralske regjering er til hjelp for isralerne, fordi det øker sjanser for fred. Det blir ikke fred før begge parter har blitt hørt. Israel må virkelig lytte til oss, det vil også hjelpe deres eget folk, sier Adwan.

Det er Palestinakomitéen som har invitert Adwan til Norge. De arrangerer et åpent møte i Oslo klokka seks i kveld, der Adwan skal delta.

TRAVEL DAG: I formiddag møtte Atef Adwan LO-leder Gerd Liv Valla, før han dro rett til møte med Kåre Willoch.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling