Willoch refser BA-HR

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere statsminister Kåre Willoch er ikke nådig mot advokatfirmaet BA-HR. Han reagerer også på utglidning i deler av advokatbransjen.

- Jeg syns at advokatstanden selv må ta dette med dystert alvor. Følgelig må man være klar over at advokatstandens renommé synker som en stein. Det mest interessante i Tønne-saken er det som er kommet fram om BA-HR. Reaksjonen fra Økokrim forbløffer meg ikke, sier Kåre Willoch til Dagbladet.

Advokathuset BA-HR har bygd seg opp til et av de største advokathusene i Norge. De om lag 110 advokatene har de siste åra sikret seg en solid posisjon innen norsk forretningsjus. For fjoråret fikk partnerne 5,8 millioner hver av overskuddet, for hver omsatt krone mottok partnerne 63 øre.

Straffet

Ved å blåse opp en faktura til Kjell Inge Røkkes Aker RGI sørget advokathuset BA-HR for å få inn 1,5 millioner kroner ekstra. Pengene skulle etter avtale med Røkke utbetales til Tønne i all hemmelighet.

Advokat Øyvind Eriksen i BA-HR ble i helga straffet med et forelegg på 50000 kroner fra Økokrim for dette forholdet.

- Jeg vil jo si at det å skrive en faktura som gir uriktige opplysninger om hva det egentlig dreier seg om, det er bedrageri.

Juss og moral

- Noe av det skremmende som er kommet fram er jo at advokater, nå snakker jeg ikke om advokater i sin alminnelighet, men advokater i en slik posisjon, ikke fatter forskjellen på juss og moral. Det er aldeles umulig for samfunnet å gjøre ulovlig alt som er umoralsk. Da må en passe på at advokater forholder seg til begge deler, både juss og moral, sier Kåre Willoch.

Han mener utglidningen i deler av advokatbransjen er blitt et samfunnsproblem.

- Jeg ser prisstigningen for advokater som et problem for rettssikkerheten. Denne utviklingen er et problem som bør vies betydelig oppmerksomhet av alle som har ansvar for samfunnsstyringen. Det gjelder også Advokatforeningen.

- Denne problematikken gjelder blant annet om man kan avlaste advokatyrket for en god del oppgaver. Jeg spør om enklere tjenester som i dag gjøres av advokater, like godt kunne blitt gjort av folk som ikke er advokater. Spørsmålet er om det kan være et monopol her som ikke er nødvendig. Det er helt åpenbart at det er en eller annen grunnfeil når det blir så vanvittig dyrt å få utført juridiske oppdrag. Og så ser vi hvorledes de opptrer, slik som i tilfellet BA-HR.

Samfunnsproblem

Willoch sier at vi har kommet i en situasjon der vanlige folk kvier seg for å søke rettslig hjelp, mens ressurssterke bruker advokater til å skaffe seg mer penger.

- Vi har jo fått et skattesystem som er slik utformet at skattebyrden for mange mennesker avgjøres av hvor dyre advokater man bruker, sier Willoch til Dagbladet.

KRITISK: - Skyhøye honorarer og oppblåste timelister har drastisk svekket advokatenes omdømme, mener Kåre Willoch.