Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Willoch: Stoltenberg må ta ansvar

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) tror 22. juli-kommisjonens rapport vil få følger.

RETT HØYRE: Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) mener Jens Stoltenberg har hatt mulighet til å bedre sikkerheten i regjeringskvartalet og mener statsministeren må ta ansvar. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
RETT HØYRE: Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) mener Jens Stoltenberg har hatt mulighet til å bedre sikkerheten i regjeringskvartalet og mener statsministeren må ta ansvar. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Til syvende og sist ligger ansvaret for nasjonal beredskap hos statsministeren, sier Willoch til Klassekampen.

Han viser til at flere departementer pekte på hverandre når det gjelder sikring av Grubbegata i regjeringskvartalet. Gaten ble besluttet stengt ni måneder før 22. juli-angrepet, men var fortsatt åpen for trafikk da Breivik parkerte bombebilen der. Statsministeren må påta seg ansvaret, mener Willoch.

- Etter seks år som regjeringssjef har Stoltenberg hatt alle muligheter til å styrke sikkerheten i regjeringskvartalet, sier Willoch.

Willoch har som leder for Sårbarhetsutvalget foreslått å opprette et eget beredskapsdepartement. Han konstaterer at regjeringen ikke har fulgt opp forslaget. Stenging av Grubbegata ville ha blitt gjennomført hvis en enkelt statsråd hadde ansvaret, mener han.

Willoch tror at rapporten fra 22. juli-kommisjonen vil få følger.

- Jeg vil tro at oppmerksomheten rundt denne saken i mediene gjør at oppfølgingsviljen blir ganske god. Et annet spørsmål er hvor lenge vi klarer å bevare konsentrasjonen om sikkerheten mot terrorisme. Vi må være klar over at på dette området dukker det opp stadig nye problemer. Her er verden i lynrask endring, sier Willoch til Aftenpostens nettutgave.

Han mener kommisjonen har arbeidet godt og har inntrykk av at rapporten vil være virkningsfull. (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media