Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Willy fant ikke tilbake til mor. Han hadde ikke tenner

I går måtte den nye Keiko avlives i Vesterålen.

 FANT IKKE MOR:  Spekkhoggerkalven Willy har skapt reine Keiko-tilstander i Vesterålen. Foto: Anja Holm Berntsen.
FANT IKKE MOR: Spekkhoggerkalven Willy har skapt reine Keiko-tilstander i Vesterålen. Foto: Anja Holm Berntsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var onsdag i forrige uke at ryktene begynte å spre seg om en sjelden gjest i havet utenfor Øksnes kommune.

Spekkhoggerflokker som viser seg fram i Vesterålen er nesten like vanlig som linerla om våren lenger sør.

Men en kontaktsøkende spegghoggerbaby som legger seg til ved et oppdrettsdrettsanlegg er ikke sånt som skjer hvert år.

Nettstedet Veterålen Online har fulgt dramaet rundt den vesle spekkhoggeren. Her kan du se en undervannsvideo med krabaten.
Keiko-tilstander Sist helg var det folkevandring og reine Keiko-tilstander (2002 -2003) i bygda Alsvåg noen få kilometer innenfor oppdrettsanlegget i Lifjorden.

Da hadde babyen - eller rettere sagt kalven - lagt seg til ved en molo der alle kunne komme og «nesten» klappe den sjeldne gjesten, som allerede hadde fått navnet Willy Mortensen.

Willy etter Keikos rollefigur i familiefilmen Free Willy fra 1993. Og Mortensen etter mannen som først oppdaget den lille spekkhoggeren vd oppdrettsanlegget og foret den med smålaks.

Anja Holm Berntsen (46) i Alsvåg har fulgt spekkhoggerkalven hele tiden fram til i går sammen med en venninne fra hestemiljøet i Vesterålen. Tiu Similä er hvalforsker til daglig.

Plystret - og svarte - Den var veldig kontaktskapende der den lå ved moloen. Når vi plystret, svarte den tilbake. Og den ble veldig glad når mannen kom med 30-40 nytrukne småsei.

Hun skjønte raskt fra sin venn hvalforskeren at babytilværelsen ikke var som den skulle for Willy Mortensen.

- Den hadde kommet bort fra moren sin, og kunne ikke klare seg aleine. Spekkhoggerkalvene dier i ett år, og denne var bare mellom to og fire måneder gammel, slik jeg har forstått ekspertisen. Den var nok to meter lang og veide et par hundre kilo, men hadde ikke fått tenner, forteller Anja Holm Berntsen.

Hun driver hestesenter og har mye erfaring med dyr på land.

Et håp Sist søndag øynet hun et håp for den nye yndlingen i Vesterålen.

- Da virket kalven veldig målbevisst og skar til havs gjennom ei luke i moloen. Mange hadde observert spekkhoggerflokk lenger ute i fjorden, og vi håpet at den hadde fått los på moren.

I går ble det håpet knust.

- Kalven var tilbake ved moloen. Den svømte nesten på land, lå på skakke, skalv og var tungpustet, sier Holm Berntsen, som kontaktet Mattilsynet.

To skudd Spekkhoggerkalven ble først bedøvet og avlivet med to skudd. Fredag blir den hentet for undersøkelse på hvalforskningssenteret på Andøya.

- Var ikke dette trist å være vitne til ?

- Når du skal ha omsorg for dyr, er hensynet til dyras egen velferd det aller viktigste. Helsa til denne spekkhoggeren var kraftig forverret på noen dager. Den hadde ikke greid seg uten moren. Avlivningen skjedde på en veldig ordentlig og den minst smertefulle måten. I fjor måtte jeg å avlivet en av mine beste venner, den ene av hestene på stallen. Men det var den eneste fornuftige løsningen, sier Anja Holm Berntsen til Dagbladet.

 VERDENSKJENDIS:  Filmstjernen Keiko hilser på en av mange besøkende i sjøen Halsa i Møre og Romsdal i november 2002. Da hadde Fiskeridepartementet bestemt at spekkhoggeren skulle få overvintre i Taknesbukta. Der døde den av lungebetennelse et år etter. Foto: Gorm Kallestad.
VERDENSKJENDIS: Filmstjernen Keiko hilser på en av mange besøkende i sjøen Halsa i Møre og Romsdal i november 2002. Da hadde Fiskeridepartementet bestemt at spekkhoggeren skulle få overvintre i Taknesbukta. Der døde den av lungebetennelse et år etter. Foto: Gorm Kallestad. Vis mer
Hele Norges coronakart