Willy vil ikke være fri

Kjendishvalen foretrekker å bo med menneskene selv om de har brukt nær 100 millioner på å «Free Willy».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spekkhuggeren Keiko som ble filmstjerne i 1992, synes ikke det åpne hav frister. Etter over 60 turer ut av undervannshybelen på Island, foretrekker han framdeles å bo hjemme. Pengesekken begynner å gå tom, og det ser ut som om Willy aldri vil velge friheten.

Det var hvalpasserne som i dag kom med den sørgelige nyheten, melder nyhetsbyrået AP.

- Han har vært i fangenskap nesten hele sitt liv, og det ser ut som om han er blitt avhengig av mennesker, sier passerne.

Dyr hybel

Han ble fanget i islandsk farvann som to-åring i 1979 og seinere solgt til en amerikansk fornøyelsespark for rundt tre millioner kroner. Free Willy-filmene gjorde at det ble et folkekrav at også virkelighetens Willy skulle slippes fri, og i september 1998 ble Keiko flyttet til hjemlige farvann utenfor Vestmannaeyar på Island.

Ifølge Time koster det rundt 30 millioner kroner i året å passe på Keiko. Det dekker utgifter til mellom 40 og 60 kilo fisk pr. dag samt lønn til en stab på 18 personer.

Hvalkompisene stikker

En rik, amerikansk hovedsponsor betaler mesteparten. Resten er bidrag fra frivillige. Hvis de skal fortsette å slippe Willy fri, er de avhengige av ytterlige bidrag fra hvalelskere.

- Det er mulig at Keiko aldri vil velge å forlate oss. Nå ser det ut til at vi må flytte ham fra Island, sier direktør Jeff Foster i Ocean Futures.

Et planlagt lakseanlegg truer helsa til hvalkjendisen, og om tre uker emigrerer de ville spekkhuggerne fra Island.

SKUMMELT PÅ EGENHÅND: Keiko har dratt til sjøs flere ganger, men kommer alltid tilbake. Hvalpasserne frykter nå at han aldri skal klare å løsrive seg fra menneskene.