SJOKOLADEKONGEN OG BOKSEREN: Petro Poroshenko, (til venstre) og Vitalij Klitsjko blir gratulert på Maidan-plassen i Kiev, etter at Klitsjko i helga gjorde det klart at han støtter Poroshenko i presidentvalget 25. mai. REUTERS/Maks Levin
SJOKOLADEKONGEN OG BOKSEREN: Petro Poroshenko, (til venstre) og Vitalij Klitsjko blir gratulert på Maidan-plassen i Kiev, etter at Klitsjko i helga gjorde det klart at han støtter Poroshenko i presidentvalget 25. mai. REUTERS/Maks LevinVis mer

Willy Wonka og Rocky erobrer Ukraina

Sjokoladekongen og bokseren tilbyr Ukraina søte drømmer og tøffe kamper. Mot dem står nasjonens splittende førstedame, Julia Timosjenko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det framskutte ukrainske presidentvalget er bare åtte uker unna. Men i helga ble konturene av framtida klar, da bokseren og Maidan-aktivisten Vitalij Klitsjko kastet inn hånkledet, og sa han støttet kandidaturet til Ukrainas styrtrike sjokoladekonge Petro Porosjenko. Noen aktivister på den ukrainske revolusjonens episenter, Maidan-plassen, tok straks poenget:

Fantasi og virkelighet - Ukrainas drømmelag: Willy Wonka og Rocky, sto det på en plakat. Willy Wonka er som kjent sjokloadebaronen i Roal Dahls bok Charile og sjokloadefabrikken, mens Rocky er den hardtslående Hollywood-helten i Silvester Stallones muskuløse skikkelse.

Men mens Willy Wonka og Rocky er diktet opp, så må Porosjenko og Klitsjko forholde seg til den kompliserte ukrainske virkeligheten.

Porosjenko har ifølge meningsmålinger en oppslutning på 25 prosent, foran presidentvalget 25. mai, mens Klitsjko lå på 2. plass med en oppslutning på ni prosent. Deres utfordrer, Julia Timosjenko, hadde før helga en oppslutning på sju prosent, og lå på 3. plass. Det er Porosjenko og Timosjenko det ukrainske presidentvalget vil handle om. Tidligere tilhengere av den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj levnes liten sjanse.

- Veldig, veldig forskjellige Og Poroshenko har allerede begynt å selge godteri til velgerne. Den gallopperende korrupsjonen er Ukrainas største problem. Under den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj nådde den nye høyder, det er noe Porosjenko vet å spille på.

- Vi vil være veldig, veldig forskjellige. Vi har en plan for å regjere. Jeg vil ikke kjøpe velgere, slik folk har gjort tidligere. Vi våknet opp i et nytt land i januar. Vårt mål er å leve på en ny måte, å forme Ukraina på en måte hvor det vil være velstående, frie og ærlige borgere som vil være lykkelige over å være ukrainere, og å leve i et land som er respektert i verden, sa Porosjenko.

Porosjenko var den ukrainske oligarken som støttet opprøret på Maidan-plassen helt fra begynnelsen av. Han spiller åpent på sin støtte til revolusjonen, selv om han aldri ble en av revolusjonens helter. Porosjenko er mer kjent for sin tilbakeholdenhet enn sin debattglede. Hans skrekkscenario er en TV-debatt der han blir drept av den mer erfarne og munnrappe Timosjenko. Likevel, da han fikk Klitsjkos støtte i helga ble det klart at Porosjenko plutselig er favoritt til å bli Ukrainas neste president.

Timosjenko fra i går - Den eneste sjansen til å vinne, er nominere en kandidat fra de demokratiske kreftene. Det bør være den kandidaten med mest støtte, det er derfor jeg støtter Petro Porosjenko, sa Klitsjko som begrunnelse for å trekke seg som presidentkandidat, og støtte sjokloalemilliardæren.

Porosjenko har en formye på 1.3 milliarder dollar. Det betyr at han er så rik at han kan mistenkes for å ville bli president uten at den egentlige grunnen er å rane statskassa. Han har de siste ukene vært i London og i flere vestlige hovedsteder for å presentere seg og sitt program. Han har utstrakt støtte i EU. Timosjenko anses å være gårsdagens kvinne i ukrainsk politikk, og like mye et problem som en løsning. Hennes konfronterende stil, og den årelange konflikten med ex-president Janukovitsj, er noe mange ukrainere helst vil legge bak seg.