Wilma (3), Angelica (1) og Biscuit (5) er hunder etter plast

De tre hundene har gradvis lært seg å plukke søppel i naturen. Matmor håper det kan bli en ny trend.

SØPPELPLUKKING: Disse hundene har lært seg noen hundetriks utenom det vanlige. Reporter: Christian Wehus. Video: Nina Nesje. Vis mer

Wilma (3), Angelica (1) og Biscuit (5) har en hobby som ikke er så typisk for hunder.

De plukker plast og søppel som ligger ute i naturen - og de elsker det!

Det forteller matmor Nina Nesje, som tidligere har blitt intervjuet om saken av NRK.

- Mange hunder kunne hatt det enda morsommere på tur om de fikk holde på som hundene mine, sier Nesje til Dagbladet.

I tillegg er det både samfunnsnyttig og bra for naturen.

HUNDER ETTER PLAST: Wilma (3), Angelica (1) og Biscuit (5) elsker å hjelpe matmor med søppelryddingen. Foto: Privat
HUNDER ETTER PLAST: Wilma (3), Angelica (1) og Biscuit (5) elsker å hjelpe matmor med søppelryddingen. Foto: Privat Vis mer

Gjør ting sammen

Nesje, som bor Nøtterøy i Vestfold, har alltid trent opp hundene sine til å delta i hennes daglige gjøremål; de henter klær ut av vaskemaskinen eller sko fra skoskapet i gangen før tur.

MATMOR: Nina Nesje. Foto: Privat
MATMOR: Nina Nesje. Foto: Privat Vis mer

- Vi drar ikke ut for å trene, men trener ved at vi gjør ting sammen i hverdagen, forklarer hun.

Nesje har alltid plukket søppel i naturen, og under en tur i skjærgården fikk hun ideen om å engasjere hundene til å også delta i geskjeften.

- Jeg oppdaget plast som lå så langt inne i en busk, at det et var vanskelig for meg å få det ut derfra. Jeg ba da Wilma om å hente det, hvilket hun gjorde, sier Nesje.

Gode råd

Hun sier trikset er å ha en godbit på lur, som premie til hunden når den kommer tilbake til henne med søppelet.

- Viktig er det også å få hundene til å forstå kommandoene «Se der», «hent» og «slipp», sier hun.

- NYTTIGE: - Mange har en idé om at små hunder liksom skal være til pynt, og sitte i ei veske. Det stemmer ikke. De elsker å jobbe, og gjør alt de kan for å forstå oss mennesker og å samarbeidet, sier Nesje. Foto: Privat
- NYTTIGE: - Mange har en idé om at små hunder liksom skal være til pynt, og sitte i ei veske. Det stemmer ikke. De elsker å jobbe, og gjør alt de kan for å forstå oss mennesker og å samarbeidet, sier Nesje. Foto: Privat Vis mer

Bare i år har hun og de tre firbeinte plukket flere søppelsekker med avfall, og å få de tre hundene engasjert i arbeidet, er lett som en lek, sier hun.

- De synes det er kjempegøy. De kappes om å få tak i plasten. Mange har en idé om at små hunder liksom skal være til pynt, og sitte i ei veske. Det stemmer ikke. De elsker å jobbe, og gjør alt de kan for å forstå oss mennesker og å samarbeidet. Vår oppgave blir derfor å lære dem å forstå oss, sier Nesje.

- Legg vekk mobilen, rett fokuset mot hunden, ga sammen med den på tur, og ikke la den gå alene rundt i et fleksibånd og snuse, råder hun.

MENGDER PLAST: Bare i år har Nesje og de tre hundene plukket flere søppelsekker med avfall. Foto: Privat
MENGDER PLAST: Bare i år har Nesje og de tre hundene plukket flere søppelsekker med avfall. Foto: Privat Vis mer

Leker det inn

Også er det viktig å være tålmodig, fortsetter hun.

- Den minste av mine hunder - Angelica - kan lett gå litt i surr fortsatt. Vi jobber fremdeles med å leke dette inn, ha det gøy, ikke være streng når hun ikke får det til, men signalisere at dette er noe som er skikkelig kult.

TRE KOMMANDOER: - Det er viktig å få hundene til å forstå kommandoene «Se der», «hent» og «slipp», sier matmor Nesje. Foto: Privat
TRE KOMMANDOER: - Det er viktig å få hundene til å forstå kommandoene «Se der», «hent» og «slipp», sier matmor Nesje. Foto: Privat Vis mer

De to eldste hundene til Nesje - Biscuit og Wilma, har blitt så drevne i søppelryddinga at de nå samarbeider om å hente plast, dersom jobben blir for stor for bare én firbeint, ifølge matmor.

- En dag oppdaget Biscuit ei halvannenliters brusflaske i vannet og hoppet uti for å dra den i land. Like etter dukket Wilma også ut i vannet og hjalp henne med jobben, sier Nesje, som innrømmer at det er stas å se dem holde på slik:

- Jeg blir utrolig stolt av dem, helt rørt, sier hun.

Hun sier hun håper dette kan bli en trend blant flere hundeeiere, og legger til at dersom noen har spørsmål er det bare å ta kontakt.