Wilma er blitt orkan

Florida forbereder seg på ny katastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Stormen Wilma vokser seg farlig

(Dagbladet.no): Den tropiske stormen Wilma ble i dag oppgradert til orkan. Ifølge CNN er hun allerede i ferd med å vokse seg sterkere.

Går mot Mexicogulfen

Orkanens øye befinner seg nå i Karibien, om lag 320 kilometer sørøst for Grand Cayman island og cirka 325 kilometer øst - nordøst for Nicaragua og Honduras. Myndighetene har utstedt stormvarsel for en 240 kilometer lang strekning av Honduraskysten og Cayman-øyene. Akkurat nå har Wilma en vindstyrke på 121 kilometer i timen, noe som tilsvarer orkanstyrke 1, den laveste på Saffir-Simpson-skalaen.

I løpet av én til to dager kan Wilma bli til en kategori 3-orkan og true USAs sørkyst igjen. Langtidsvarselet viser at Wilma kan treffe vestlige deler av Cuba samt Yucatan-halvøya før hun tar retning mot Mexicogulfen og Floridas gulfkyst innen fredag.

Florida forbereder seg

I Florida forbereder innbyggerne seg på enda en orkan.

- Denne stormen er ustabil. Vi vet ikke helt hvor den kommer til å gå, så hele halvøya må holde et øye med områdene sør og øst for oss. Vi vet trolig mer innen midten av uka, sier guvernør Jeb Bush til CNN.

VOKSER: Wilma ligger mellom Honduras og Nicaragua, og kan bli en kategori 3-orkan før helga. Foto: EPA/ SCANPIX
VOKSER: Wilma ligger mellom Honduras og Nicaragua, og kan bli en kategori 3-orkan før helga. Foto: EPA/ SCANPIX Vis mer

Wilma vil trolig spare amerikanske olje- og gassrigger og raffinerier, melder Reuters. Oljeressursene ble kraftig herjet av både Katrina og Rita som slo til i henholdsvis august og september.

Wilma skriver orkanhistorie. Hun er den 12. orkanen denne sesongen, og den 21. tropiske stormen. Så mange tropiske stormer har det ikke vært siden 1933.

30. november er orkansesongen over.

Følg orkanen her:

National Hurricane Center

Weather.com

CNN.com

KINGSTON, JAMAICA: Kraftig regn rammer Jamaica og Cayman-øyene.