Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Wilma får komme tilbake fra Ungarn

Studenter i Budapest gir smuglervalpen et fosterhjem til hun kan returnere til Oslo.

 SISTE KVELD:  I kveld har Maren og smugler-mopsen Wilma sin siste kveld sammen. I morgen blir Wilma hentet av Mattilsynet, som gir åpning for at valpen kan komme tilbake fra Ungarn om fire måneder. Foto: KRISTER SØRBØ.
SISTE KVELD: I kveld har Maren og smugler-mopsen Wilma sin siste kveld sammen. I morgen blir Wilma hentet av Mattilsynet, som gir åpning for at valpen kan komme tilbake fra Ungarn om fire måneder. Foto: KRISTER SØRBØ. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I morgen henter Mattilsynet Wilma og låser inn den ti uker gamle smugler-valpen i karantene før den blir sendt tilbake til Ungarn.
Allikevel er eier og matmor Maren (25) hoppende glad.
Veterinærstudenter i Budapest gir Wilma et fosterhjem i fire måneder.
Og Mattilsynet gir åpning for at Wilma kan komme tilbake til Oslo.
- Det er i orden for oss dersom hunden har de rette sertifikatene og er fri for rabies og en bendelorm vi absolutt ikke vil ha i Norge.
- Den såkalte «revens lille bendelorm» går på mennesker og kan føre til at vi må slutte å plukke bær i norske skoger, sier seksjonssjef Oddrun Espelid i Mattilsynet i Oslo til Dagbladet.

• Les også: Truer smuglervalpen Wilma med politi

11 000 på nettet
I god tro kjøpte Maren en mops-valp i Halden for 11 000 kroner via en annonse på finn.no.
Hun ante ikke hva hun hadde viklet seg opp i før Mattilsynet ringte mandag morgen for å hente den vesle mopsen.
  - Jeg var langt nede da, og det siste døgnet har det skjedd vanvittig mye. Mange vil hjelpe, og nå har jeg fått formidlet kontakt med en frivillig dyrevernorganisasjon i Budapest, som drives av veterinærstudenter, sier en glad hundeier til Dagbladet. 

Drar på besøk
Hun er forberedt på å betale for vaksinasjon, opphold og hjemtransport fra Budapest.
- Og kanskje får jeg lov til å reise ned og besøke henne også, sier Maren, som er blitt enig med Mattilsynet om at overlevering av mopsen skal skje onsdag. 

Sammen med åtte smuglervalper som ble beslaglagt på svenskegrensen forrige uke og to andre valper som er solgt ulovlig, blir Wilma fløyet tilbake til Ungarn neste uke.
- Vil sjekke kullet
-Har du lært noe av dette om å kjøpe hund?
-Neste gang vil jeg nok sørge for å se hele kullet sammen med mora og ikke få valpen overbrakt på et annet sted, sier Maren.

Her er reglene
Norge, Sverige og Storbritannia er de eneste tre landene i Europa som er fri for rabies/hundegalskap.  
Derfor har Mattilsynet strenge regler for import av hunder. Noen av punktene kan du lese her.

 SMITTEFARE:  Mattilsynet frykter at Wilma skal spre rabies og bendelorm. Foto: KRISTER SØRBØ.
SMITTEFARE: Mattilsynet frykter at Wilma skal spre rabies og bendelorm. Foto: KRISTER SØRBØ. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling