«Wilma» mørkla Florida

Kraftig vind knuste vinduer i skyskrapere, rev av hustak og tok strømmen til 6 millioner mennesker. Minst 25 personer er døde etter orkanen «Wilmas» herjinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I Florida er minst seks personer døde som følge av orkanen «Wilma», som dermed har krevd totalt 25 liv i området.

Mens orkanen beveget seg svært sakte over Yucatan-halvøya i Mexico, feide den raskt over Florida, før den forsvant ut i Atlanterhavet.

Store ødeleggelser

– Vi har oppholdt oss i stua og forsøkt å holde oss unna vinduene. Det ble ganske sterkt her en stund. Trær er blåst over ende over alt, og to gjerder har blitt totalt knust, borte, sier Eddie Kenny (25) i Plantation nær Fort Lauderdale.

Forsikringsbransjen mener «Wilma» har forårsaket ødeleggelser for mellom 12 og 80 milliarder kroner, mener forsikringsbransjen. Ikke siden 1950-tallet har en så kraftig storm truffet Fort Lauderdale-området.

Dette var den 21. stormen i år – og den åttende orkanen som har truffet Florida på 15 måneder. Folk har blitt så vant til kraftige stormer at mange valgte å ikke følge oppfordringen om å evakuere.

Angrer

Men etter at en flodbølge på opp til 2,7 meter feide inn over land, er det enkelte som angrer på akkurat den avgjørelsen.

STERKE KREFTER: En bølge krasjet inn i havna i Havana i går. Foto: AP/Jorge Rey
STERKE KREFTER: En bølge krasjet inn i havna i Havana i går. Foto: AP/Jorge Rey Vis mer

– En haug av oss veteranene på Key West har nok våknet i dag og tenkt, «kanskje jeg skulle ha fulgt litt bedre med», sier restauranteier Amy Culver-Aversa, som er en av de rundt 90 prosent av innbyggerne på Key West som ga blaffen i den fjerde evakueringsordren i år.

Over 6 millioner mennesker mistet strømmen som følge av orkanen. Det kan ta flere uker før alle har fått strømmen tilbake, sier delstatens største kraftselskap, Florida Power & Light.

– Det som er skikkelig frustrerende er at du ikke får tak i folk... Folk er sultne. Og når du er sulten, blir du sint, sier Carrie Carlton, som står i kø for å bruke en telefonautomat.

UD i beredskap

Utenriksdepartementet bistår nordmenn som måtte trenge hjelp i orkanormådet. Generalkonsulatet i Miami har i samarbeid med Sjømannskirken gått i full beredskap.

– Hittil er det ikke kommet en eneste henvendelse fra nordmenn i området. Vi regner med at nordmenn følger anvisningene fra amerikanske myndigheter og evakuerer når de får beskjed om det, sier fungerende nestleder Einar Tallaksen i konsulatseksjonen i UD til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

UD anslår at det bor om lag 500 nordmenn i det sørvestlige området av delstaten, i tillegg til et hundretalls studenter ved Epcot-senteret i Orlando. Etter det UD kjenner til skal ingen nordmenn ha kommet til skade i uværet.

SUGARLAND MOBILE HOME PARK:</B> Beboerne ser på skadene Wilma gjorde i Clewiston Florida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer