Wilma vokser rekordraskt

«Wilma» har vokst til kategori fem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Orkanen Wilma ble i ettermiddag oppgradert til kategori 5 - den  høyeste kategorien på orkanskalaen Saffir-Simpson.

Dette er den aller kraftigste orkanen som noen gang målt med hensyn til barometrisk trykk, melder Det nasjonale orkansenteret i USA.

- Det betyr at den er veldig kraftig, men det er ikke noen automatisk sammenheng mellom trykk og vindstyrke, sier meteorolog Roar Teigen hos Storm Weather Center til Dagbladet.no.

Wilma har allerede tatt livet av ti mennesker på Haiti. Nå har den stø kurs mot Cuba, og er ventet å treffe USA i løpet av helga.


- Den kommer til å bevege seg svært hurtig mot Florida. Folk må begynne forberedelsene allerede nå, sa orkanekspert Stacy Stewart til nyhetsbyrået AP i dag tidlig.

Engstelige

Wilma vokser usedvanlig raskt. Bare ni timer etter at den ble klassifisert som orkan, hadde vindhastigheten økt fra 120 km/t til 160 km/t.

I løpet av de neste to timene økte farten til 241 km/t. I øyeblikket er farten oppe i vanvittige 282 kilometer i timen. Orkanen sprer frykt i hele regionen.

Foto: Scanpix/NOAA
Foto: Scanpix/NOAA Vis mer


- Etter Katrina er alle blitt langt mer engstelige for orkaner, sier amerikanske Pat Schmidt (74).

Hun snakket med journalister, mens hun hamstret mat og vann i et supermarket i Port Charlotte.

Tomme for storm-navn

Også Andrea Yerger (48) fra samme sted, sier folk forbereder seg på det verste.

- Folk har fått ei lekse. Nå vet vi hvordan vi skal forberede oss. Vi venter ikke til siste minutt mer, sier hun.

Dette er den verste orkansesongen siden amerikanerne begynte med målinger i 1851.

Wilma er den tolvte orkanen i løpet av året, samme antall som i rekordåret 1969. Det er i tillegg den 21. navngitte stormen, samme antall som i 1933.

Bokstaven «W», som i Wilma, er den siste på lista over stormnavn. Hvis det kommer flere stormer så karftige at de må døpes i løpet av sesongen, må de navngis etter det greske alfabetet, slik at den neste stormen vil hete Alpha.

Det er aldri skjedd etter at man begynte å gi navn til store stormer i 1953.

HAMSTRER: Pat Schmidt hamstret både vann og mat.
OVERSVØMT: Slik så det ut da Wilma traff Jamaica. Da var den bare en tropisk storm.