Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Wineke (69) ble kastet ut av rullestolen sin

- Jeg husker jeg svevde og landet på hodet, forklarte hun i retten, der en 23-år gammel mann er tiltalt for det grove angrepet på den 69 år gamle rullestolbrukeren.

VOLDSOFFER: Wineke Solveigsdatter Tollefsbøl (69), som ble offer for grov vold, forklarte seg i dag i Øvre Romerike tingrett. Her får hun hjelp av Wenche Steen Jensen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
VOLDSOFFER: Wineke Solveigsdatter Tollefsbøl (69), som ble offer for grov vold, forklarte seg i dag i Øvre Romerike tingrett. Her får hun hjelp av Wenche Steen Jensen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

EIDSVOLL: 23-åringen som er tiltalt for å ha angrepet rullestolbrukeren Wineke Solveigsdatter Tollefsbøl (69), erkjente delvis straffskyld da straffesaken mot ham startet i dag.

SIKTET FOR VOLD: Her blir kvinnen, som satt i rullestol, angrepet av en 22 år gammel mann i Årnes sentrum natt til søndag 20. januar. Mannen er tiltalt for vold mot kvinnen, to andre menn og mot to politibetjenter. Foto: Privat
SIKTET FOR VOLD: Her blir kvinnen, som satt i rullestol, angrepet av en 22 år gammel mann i Årnes sentrum natt til søndag 20. januar. Mannen er tiltalt for vold mot kvinnen, to andre menn og mot to politibetjenter. Foto: Privat Vis mer

Natt til søndag 20. januar i år ble den 69 år gamle kvinnen angrepet i Årnes sentrum i Nes på Romerike. Ifølge tiltalen ble Wineke Solveigsdatter Tollefsbøl kastet ut av rullestolen og ned på bakken av en 23 år gammel. Ifølge tiltalen skal mannen ha sparket Tollefsbøl i hode eller skulderegionen.

23-åringens advokat, Jørund Lægland, mener det er tvil om sparkene fant sted. Tiltalte erkjenner å ha kastet henne ut av rullestolen, men ikke for å ha sparket henne i etterkant.

Vold mot politiet

Ti over tre på natta fikk politiet melding om overfallet og rykket til Årnes sentrum. Patruljen pågrep mannen som var beskrevet å ha på seg en brun semsket skinnjakke.

Da politiet ankom bygdesentrumet fant de Wineke Solveigsdatter Tollefsbøl liggende ved siden av rullestolen sin. Litt seinere fant de 23-åringen som i dag sitter på tiltalebenken. Da politibetjentene ba tiltalte om å holde seg i ro, rømte han fra stedet.

I retten erkjente den tiltalte 23-åringen straffskyld for å ha slått og sparket den ene politibetjent og for å ha bitt den andre politimannen da han ble pågrepet for voldshandlingene.

Redd

FORSVARER: Advokat. Jørund Lægland forsvarer mannen som sitter tiltalt for angrepet mot Wineke Solveigsdatter Tollefsbøl (69). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
FORSVARER: Advokat. Jørund Lægland forsvarer mannen som sitter tiltalt for angrepet mot Wineke Solveigsdatter Tollefsbøl (69). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Wineke Solveigsdatter Tollefsbøl forklarte seg i dag i retten. Hun forklarte at hun skulle på konsert på bluesklubben i Årnes og gikk en tur med en kamerat etter at klubben stengte.

Hun tok farvel med kameraten og skulle til å bestille taxi da den tiltalte mannen skal ha fulgt etter Tollefsbøl.

- Han spurte flere ganger om jeg trengte hjelp, men jeg sa jeg hadde rullestolen. Kanskje han ble frustrert da han ikke fikk hjelpe meg, forklarte Tollefsbøl i retten.

Litt seinere skal den tiltalte 23-åringen ha sparket i butikkvinduer. Ifølge forklaringen til Wineke Solveigsdatter Tollefsbøl så ga han seg ikke og da hun nevnte politiet, kom han imot henne.

VITNET I RETTE: Wineke Solveigsdatter Tollefsbøl (69) fikk fortelle om sin opplevelse av voldshendelsen 20. januar i år. Hun hadde med seg hjelperne sine Rune Storsve og Wenche Steen Jensen i retten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
VITNET I RETTE: Wineke Solveigsdatter Tollefsbøl (69) fikk fortelle om sin opplevelse av voldshendelsen 20. januar i år. Hun hadde med seg hjelperne sine Rune Storsve og Wenche Steen Jensen i retten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Smerter

- Han tok tak i skuldra og jakka. Jeg greide nesten å skyve ham unna, men han løfta meg ut av stolen. Det gikk så fort. Jeg husker at jeg svevde og jeg landet på hodet. Det var smertefullt. Da jeg lå på bakken var jeg veldig redd. Jeg husker bare bruddstykker fra når jeg ligger nede. Høyre armen og høyre side av nakken var vondest. Jeg husker ikke slag eller spark. Men jeg hadde smerter, forklarte 69-åringen i retten.

VITNE: Dette bildet er tatt av et vitne i etterkant av angrepet mot den 69 år gamle kvinne som er helt avhengig av rullestolen sin. Foto: Privat.
VITNE: Dette bildet er tatt av et vitne i etterkant av angrepet mot den 69 år gamle kvinne som er helt avhengig av rullestolen sin. Foto: Privat. Vis mer

- Jeg hadde følelsen av å ikke kunne forsvare meg.

Under vitnemålet fra Tollefsbøl satt den 23 år gamle tiltalte med bøyd hodet og med blikket festet i bordplata.

Alene

Wineke Solveigsdatter Tollefsbøl lider av ME, benskjørhet og har amputert et bein og har slitt med både fysiske og psykiske plager i en årrekke. På spørsmål fra aktor Kari Karlsen Aas om tiden etter angrepet forklarte Tollfesbøl følgende:

AKTOR: Kari Karlsen Aas er aktor i saken mot den 23 år gamle mannen fra Nes på Romerike. Foto: Øistein Norum Monsen/ Dagbladet.
AKTOR: Kari Karlsen Aas er aktor i saken mot den 23 år gamle mannen fra Nes på Romerike. Foto: Øistein Norum Monsen/ Dagbladet. Vis mer

- Jeg har vært mer sengeliggende og har ikke hatt noen å prate med etter hendelsen. Jeg ble alene med tankene mine, har grått mye og vært mer deprimert enn jeg var før. Jeg har vært psykisk skadd mange år, men det har blitt verre. Jeg har mye nakkesmerter og jeg har en nakkeskade fra før. Treningen etter en amputasjon ble avbrutt.

23-åringen er også tiltalt for vold mot tre andre personer den samme kvelden. Han erkjente straffeskyld for to av hendelsene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media