Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bitcoin-verdien har stupt

Winklevoss-tvillingene tapte 3,5 milliarder kroner på bitcoin. Hver

Ble verdens første bitcoin-milliardærer i dollar.

MINDRE RIKE: Cameron (t.v.) og Tyler Winklevoss var verdens første bitcoinmilliardærer, men etter at verdien på kryptovalutaen har sunket, har også store deler av bitcoinformuen gått med i dragsuget. Foto: Adam Hunger / Reuters / NTB Scanpix
MINDRE RIKE: Cameron (t.v.) og Tyler Winklevoss var verdens første bitcoinmilliardærer, men etter at verdien på kryptovalutaen har sunket, har også store deler av bitcoinformuen gått med i dragsuget. Foto: Adam Hunger / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finanstvillingene Cameron og Tyler Winklevoss (36) skapte overskrifter da de før jul ble verdens første milliardærer på kryptovalutaen bitcoin, målt i dollar. Brødrene kjøpte 100 000 bitcoins i 2013, da valutaen sto i 120 dollar (950 kroner), og dro fordel av den eventyrlige verdistigningen på slutten av fjoråret.

16. desember var kursen på utrolige 19 343 dollar (152 810 kroner), hvilket førte Winklevossenes bitcoin-formue opp i over 15 milliarder kroner.

Mistet tittelen

​Men den siste måneden har kursen sunket, og nådde et bunnpunkt onsdag, da kryptovalutaen for første gang siden månedsskiftet november/desember dukket under 10 000 dollar (79 000 kroner). Det medførte et tap for hver av Winklevoss-brødrene på 443 millioner dollar (3,5 milliarder kroner), eller 37 prosent, ifølge Bloomberg.

Dermed var også brødrene ute av Bloombergs milliardærindeks, og sto igjen med «bare» 739 millioner dollar (5,8 milliarder kroner) hver i formue.

Siden har markedet tatt seg noe opp, og med dagens kurs på over 11 000 dollar (87 000 kroner) har brødrene vunnet tilbake noe av det tapte og er foreløpig tilbake som bitcoin-milliardærer målt i dollar.

Nervøsitet

Torbjørn Bull Jenssen, analytiker og bitcoin-ekspert i konsulentfirmaet Menon, forklarte onsdag det kraftige verdifallet med at sørkoreanske og kinesiske myndigheters varsel om at de vil regulere handelen med kryptovaluta strengere. Det gjør at investorer blir nervøse.

– Man hører at det skal bli strengere regulert i Sør-Korea, et av de største markedene. Som investor tenker man at da er det færre som kjøper, og så selger man med en gang, sa Jenssen til Dagbladet.

BITCOIN: Hvordan fungerer verdens første kryptovaluta med desentralisert kontroll? Video: Filter Nyheter. Tegninger: Pål Nordseth. Klipp: Tora Lind Berg. Musikk: Kevin MacLeod Vis mer Vis mer

Bitcoin-eksperten betegnet imidlertid prisfallet som «ikke veldig spennende», fordi det ikke sier noe om valutaens teknologiske utvikling, som han for øvrig gjentatte ganger har uttrykt stor tro på.

– Dette er en negativ nyhet som ikke er knyttet til hvor bra systemene fungerer, og en negativ nyhet man må forvente det kommer flere av, konstaterte han.

Heller ikke Winklevossene lar seg affisere av kursfallet. I et intervju med Bloomberg i desember uttalte Cameron at han og brorens investering er langsiktig, og at de forventer at verdien på sikt vil stige til 10–20 ganger dagens kurs.

– Vi mener dette bare er begynnelsen, sa han.

Facebook-krangel

Cameron og Tyler er aktive roere og deltok i Beijing-OL for USA, men vil for alltid være knyttet til krangelen med Facebook-gründer Mark Zuckerberg, som de anklaget for å ha stjålet ideen til verdens dominerende sosiale medium fra dem.

Saken mellom Winklevoss og Zuckerberg endte i 2008 med et forlik der tvillingene ble tilkjent 65 millioner dollar (514 millioner kroner). Fem år seinere brukte de 11 millioner dollar (87 millioner kroner) av disse til å kjøpe bitcoin-beholdningen sin – som de siden verken har solgt ut eller utvidet.

Bare et fåtall andre personer er eller har vært bitcoin-milliardærer målt i dollar. Blant dem er kryptovalutaens anonyme oppfinner, som går under aliaset Satoshi Nakamoto.

Hva brødrene akter å gjøre med bitcoin-formuen er uklart. Rykter går ut på at de ønsker å stifte et børsnotert fond med pengene, men at de møter vanskeligheter pga. skepsisen fra det etablerte finansmiljøet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!