Winne skal fikse tett million-romdass

13 astronauter i toalettdrama 350 000 meter fra jorda.

TRÅR TIL: Den belgiske astronauten Frank De Winne som har fått æren av å reparere toalettet. Det blir nødvendig med hansker, vernebriller og en maske. Foto: AFP/NASA
TRÅR TIL: Den belgiske astronauten Frank De Winne som har fått æren av å reparere toalettet. Det blir nødvendig med hansker, vernebriller og en maske. Foto: AFP/NASAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aldri har så mange astronauter vært samlet på Den internasjonale romstasjonen (ISS) og aldri har de vært så nødne.

Over én måned forsinket lettet omsider romferja Endeavour fredag - etter fem utsettelser - med sju astronauter om bord og kurs for Den internasjonale romstasjonen.

NASA hyllet oppskytingen som en suksess, men kort etter ankomst er altså toalettet tett etter at en ødelagt pumpe sørget for en oversvømmelse, melder Associated Press.

Milliontoalett
I bakhånd har de seks astronautene på ISS et annet avtrede å støtte seg på, gjestene om bord på Endeavour er i mellomtiden henvist til romfergas fasiliteter. Spesialister i Moskva og Houston samlet seg i går for å diskutere den delikate utfordringen.

- Vi kjenner ennå ikke omfanget av problemet. Det kan vise seg å være uproblematisk eller bli betydelig, det er for tidlig å si nå, sa Brian Smith.

Romtoalett kostet flere millioner å utvikle og russerne fløy installasjonen opp til ISS i fjor vinter. Det er astronauten Frank De Winne som har fått æren av å reparere toalettet. Reparasjonen foregår i vektløshet og det blir nødvendig med hansker, vernebriller og en maske.

Fem romvandringer
For et mannskap på seks har NASA beregnet at to toaletter er nødvendig. Smith vet ikke hvor lenge de fastboende vil klare seg med ett, men sier de nå avventer situasjonen og forsøkene på reparasjon.

FEM ROMTURER: Astronaut Tim Kopra, er på den første av fem spaserturer i rommet. Bak sees Endavours losse rigg og lasterom. FOTO: AFP/NASA VIDEO
FEM ROMTURER: Astronaut Tim Kopra, er på den første av fem spaserturer i rommet. Bak sees Endavours losse rigg og lasterom. FOTO: AFP/NASA VIDEO Vis mer

Alt i alt er det planlagt fem spaserturer i rommet under Endeavours halvannet uke lange besøk.

Toalettbesøk er i utgangspunktet en komplisert og tidvis langvarig prosess, skal vi tro den svensknorske ESA-astronauten Christer Fuglesang.

- Det aller mest kompliserte ved å dra til rommet er å gå på toalettet - særlig om du skal gjøre mer enn å tisse. Og det er ingen dusj om bord, så vi kan bare vaske oss selv med kluter, sa Fuglesang da Dagbladet møtte ham i Houston i juni.

• Les ekslusivt intervju med Fuglesang her.

• Mer om toalettbesøk i rommet kan leses her.

PÅ BESØK: Romferjen Endeavour, sett fra ISS fredag 17. juli. Foto: AFP PHOTO/NASA VIDEO
PÅ BESØK: Romferjen Endeavour, sett fra ISS fredag 17. juli. Foto: AFP PHOTO/NASA VIDEO Vis mer