Winnie-høring avbrutt

JOHANNESBURG (NTB-Reuters-AFP): Høringen i Sannhetskommisjonen i Sør-Afrika ble på dramatisk vis avbrutt i dag da en gruppe menn i gamle ANC-uniformer marsjerte inn fordi enkelte av dem som anklager Winnie Madikizela-Mandela skal ha blitt truet på livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En advokat anklaget Winnie for å forsøke å påvirke vitnene, og en annen advokat skal ha mottatt drapstrusler fra hennes tilhengere.

Høringene i dag dreide seg i første rekke om hennes eventuelle medvirkning i drapet på Soweto-legen Abu Baker Asvat. Tidligere vitner har sagt at Winnie hadde en høylydt krangel med Asvat på klinikken hans få timer før han ble drept.

Hendelsen skal ha funnet sted en måned etter at 14-åringen Stompie Seipei ble drept. Krangelen skal ha vært oppstått fordi Asvat, som hadde obdusert Stompie, kunne knytte Winnie til drapet.

Støtte

Den respekterte sørafrikanske aktivisten i kampen mot apartheid, Albertina Sisulu, undergravde imidlertid denne påstanden i dag. Sisulu, som arbeidet for Asvat på den tiden, benektet at Winnie hadde vært på klinikken drapsdagen, den 27. januar 1989.

Hun benektet også at hun skal ha fylt ut et kartotek-kort en måned tidligere. Hvis kartotek-kortet viser seg å være ekte, beviser det at Winnie løy da hun sa at hun var ute av byen på det tidspunktet Stompie ble drept i eller i nærheten av Winnies hjem.

- På Winnies instrukser

Et annet vitne, Cyril Mbatha, sa i dag at Winnie tilbød ham rundt 56.000 kroner for å drepe Asvat. Han er en av de to som ble dømt og fengslet for drapet på Asvat. Mbatha sa at Winnie engasjerte begge to og at summen hun nevnte, kunne økes dersom de handlet akkurat etter hennes instrukser.

- Winnie sa at penger ikke var problemet. Jeg skjøt doktor Asvat med en 9 mm pistol. Dette var på fru Mandelas instrukser og jeg trodde virkelig at jeg ville tjene det framtidige politiske system i vårt land, sa Mbatha før han brøt sammen i tårer.

Sannhetskommisjonen under biskop Desmond Tutus ledelse forsøker å kaste lys over Nelson Mandelas eks-kones påståtte medvirkning i til sammen åtte drap og 18 brudd på menneskerettene.