Winnie Mandela

Winnie Mandela er død

Ekskona til avøde Nelson Mandelas ble 81 år gammel.

DØD_ Winnie Mandela ble 81 år gammel. Her er hun avbildet under årsmøtet til partiet ANC i desember i fjor. Foto: AFP / GULSHAN KHAN / NTB Scanpix
DØD_ Winnie Mandela ble 81 år gammel. Her er hun avbildet under årsmøtet til partiet ANC i desember i fjor. Foto: AFP / GULSHAN KHAN / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Winnie Mandela er død, 81 år gammel. Det bekrefter hennes assistent, ifølge BBC.

Mandela var en profilert anti-apartheid-aktivist og kona til Sør-Afrikas president, Nelson Mandela, som døde i 2013.

Winnie Mandela har både vært parlamentsmedlem, visekulturminister, og ledet det sørafrikanske partiet ANCs kvinneliga.

Lang tids sykdom

Hun døde fredfullt etter lang tids sykdom, heter det i en uttalelse fra familien mandag. Winnie Mandela hadde dårlig helse de siste årene, og led blant annet av nyresvikt. Ifølge familien hadde hun vært ut og inn av sykehus de siste årene.

Winnie Madikizela-Mandela var en av de mest framtredende skikkelsene i kampen mot det hvite apartheidstyret i Sør-Afrika, og hun kjempet kampen i de 27 årene hennes daværende ektemann Nelson Mandela satt fengslet på Robben Island.

LØSLATT: Winnie Mandela og Nelson Mandela var gift i 38 år. I 27 av dem var han fengslet. Her feirer de mannens løslatelse i 1990. Foto: AFP PHOTO / AFP FILES / NTB Scanpix
LØSLATT: Winnie Mandela og Nelson Mandela var gift i 38 år. I 27 av dem var han fengslet. Her feirer de mannens løslatelse i 1990. Foto: AFP PHOTO / AFP FILES / NTB Scanpix Vis mer

De to var gift i nesten 40 år, og ble gjenforent da Nelson Mandela ble løslatt i 1990. I 1994 ble han valgt til Sør-Afrikas første svarte president.

De to ble imidlertid skilt i 1996 etter at Winnie forsøkte å skape sin egen politiske karriere.

Hun var en omstridt person, og ble blant annet dømt for bedrageri i 2003.

Nasjonens mor

På grunn av sin utrettelige kamp mot apartheidregimet og for å få løslatt ektemannen, ble hun for mange sørafrikanere «nasjonens mor».

Erkebiskop Desmond Tutu, en annen av Sør-Afrikas mest kjente antiapartheid-aktivister sørger over Winnies død og hyller hennes kamp for likeverd.

- Winnie Mandela var et definerende symbol på kampen mot apartheid, sier han.

- Hun nektet å innordne seg sin ektemanns fengsling, den gjentatte trakasseringen som familien ble utsatt for av sikkerhetsstyrkene, vilkårlige fengslinger og forbud mot alt og alle. Hennes mot var en stor inspirasjon for meg og for generasjoner av aktivister, sier Tutu videre.

Spilte viktig rolle

Winnie og Nelson var gift i 38 år, men levde altså atskilt i de 27 årene han satt fengslet. Symbolverdien var derfor stor da de to gikk hånd i hånd og vinket til folket da han ble løslatt 11. februar 1990.

Den svenske Sør-Afrika-eksperten Magnus Walan, som traff Winnie Mandela flere ganger, sier hun spilte en unik rolle i å få Nelson Mandela ut av fengsel.

- Det finnes en fantastisk historie om hvordan hun på et fly blir sittende ved siden av Sør-Afrikas daværende justisminister, og hvordan hun lykkes i å overtale ham til å besøke Mandela i fengselet. Og justisministeren gjør det. Senere overtaler ministeren president Pieter Willem Botha til å ta kontakt med Mandela, noe som var de første skrittene i forhandlingsprosessen, sier Walan til nyhetsbyrået TT.

Omstridt

Nelson Mandela ble i 1994 valgt til Sør-Afrikas første svarte president. Da var imidlertid ekteskapet med Winnie så å si over.

For hun var allerede da blitt omstridt, blant annet da det ble kjent hvor voldelig hennes sikkerhetsvakter gikk fram. I 1991 ble hun dømt til seks års fengsel for medvirkning til drapet på en 14 år gammel gutt, men straffen ble senere omgjort til bøter.

På denne tiden var Sør-Afrika preget av svært stor voldsbruk, og det vakte oppsikt at Winnie Mandela hadde forsvart bruken av såkalt «necklacing», som innebar å tre bildekk fylt med bensin over en person og så tenne på.

Ekteskap

Winnie Mandela ble født i 1936 og møtte den unge juristen Nelson Mandela i 1957. Ett år senere giftet de seg etter at han hadde skilt seg fra sin første ektefelle. De rakk å leve sammen som par i noen år og fikk to døtre fram til han ble pågrepet og fengslet i 1963.

Da Nelson Mandela ble løslatt i 1990, forsøkte de å fortsette ekteskapet, men det ble vanskelig. I 1992 ble de separert og deretter skilt i 1996.

Innen skilsmissen var et faktum, hadde Nelson Mandela sparket henne fra stillingen som visekulturminister.

Saken oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer