Winnie nekter alt

CAPE TOWN (NTB): Winnie Madikizela-Mandela nekter alt. Hun kaller stormen av beskyldninger mot henne om drap og mishandling «et stort komplott, løgner og hallusinasjoner».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med åpen trass og like stolt som alltid, entret hun i dag vitneboksen under Sannhetskommisjonens høringer, for å avvise og forkaste åtte dagers anklager om at hun ga ordre om minst fem drap, deriblant drapet på 14-årige Stompie Seipei.

Hun forklarte at om hun på den tiden hadde kjent til alt hun vet i dag, hadde hun handlet annerledes for å forhindre dødsfall. Sannhetskommisjonens forhørsleder, Hanif Vally, spurte henne om alle vitnene i saken hadde løyet, også ANCs egen krisekomité, som forsøkte å gripe inn i 1989.

- Ja, svarte Nelson Mandelas eks-kone.

Hennes politiske omdømme er neppe blitt styrket, tvert om. Under forhøret har flere av ANCs regionalavdelinger trukket tilbake sine nomineringer av henne til posten som partiets visepresident. Valget til stillingen skjer på landsmøtet om to uker. Nå støttes hun bare av ANCs kvinneforbund - en organisasjon som hun leder, men som er splittet av indre stridigheter.