Winnie trakk sitt kandidatur

Mafikeng (NTB-APF-AP): ANC-kongressen valgte onsdag Thabo Mbeki til partiets nye president. Winnie Madikizela-Mandela, som ble nominert til nestlederjobben i partiet, takket til slutt nei til kandidaturet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mbeki etterfølger 79 år gamle Nelson Mandela, som på grunn av sin alder har valgt å begrense sin offentlige deltakelse. Mbeki har derfor i realiteten fungert som partiets leder den siste tiden, og ingen har truet hans lederkandidatur.

Politiske observatører mener at Mbeki vil gå tøffere til verks enn sin forgjenger i arbeidet med å reformere Sør-Afrika. Reformarbeidet har hittil gått tregt, noe også Mandela slo fast i sin avskjedstale tirsdag.

- Partiene der hvite er i flertall, har kjempet mer mot enn for lovendringer og tiltak som er rettet mot avskaffelsen av raseskillene.

- Hver gang ANC har forsøkt å handle, har talerør for disse privilegerte gruppene ikke nølt et sekund med å ta i bruk alle mulige motangrep og beskyldninger, som rasisme, hjernevasking, brudd på grunnloven, nepotisme og diktatorstyre, sa Mandela i sin krasse tale.

Winnie trakk seg

Like før Mbeki offisielt ble valgt til ny ANC-president, ble det klart at Winnie Madikizela-Mandela trakk sitt kandidatur til nestlederstillingen.

- Jeg takker dem som støttet min kandidatur og nominerte meg, og jeg ber om unnskyldning fordi jeg nå takker nei til å stille, sa Madikizela-Mandela til deltakerne på kongressen.

Det har vært mye forvirring den siste tiden om hvorvidt Winnie kunne stille som kandidat. ANC-kvinnene trakk sin nominasjon av Madikizela-Mandela etter avsløringene i Sannhets- og forsoningskommisjonen.

Den kontroversielle Winnie har sine sterke støttespillere, og hun ble møtt med jubel da hun ankom kongressen onsdag. Mange av deltakerne danset og sang mens de holdt et bilde av en smilende Winnie i været.

Men da det viste seg at bare en liten gruppe støttet hennes kandidatur i andre nominasjonsrunde, ønsket Winnie å konsultere sine tilhengere. Da dette ble avvist av hensyn til valgprosedyren, valgte Winnie å trekke seg

Når president Nelson Mandelas eks-kone nå ikke stiller som kandidat, legger det veien åpen for Jacob Zuma. Han står nå som eneste kandidat til den viktige stillingen i ANC.

TRAKK SEG: Winnie Madizikela-Mandela sa hun likevel ikke ville stille som nestlederkandidat for ANC i dag.