Wold mot barnevernet

Stortingsrepresentanten burde fulgt bedre med i samfunnsfagstimene i grunnskolen.

TRUENDE: Morten Wolds brev til rådmannen kan vanskelig tolkes som annet enn truende. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
TRUENDE: Morten Wolds brev til rådmannen kan vanskelig tolkes som annet enn truende. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maktfordelingsprinsippet er noe de fleste av oss lærte i løpet av grunnskolen: Vi har en lovgivende, en utøvende og en dømmende makt. De skal være uavhengige og balansere hverandre, for å hindre korrupsjon og for stor maktkonsentrasjon. Prinsippet ligger til grunn for blant annet den franske, den amerikanske og den norske grunnloven. Det ligger også til grunn hver gang en politiker nekter å kommentere en sak med henvisning til at «jeg kan ikke kommentere enkeltsaker».

Selv om politikere stadig får slike spørsmål likevel, er det åpenbart riktig svar. Først når enkeltsaker avdekker feil ved systemet, blir de fruktbare å forfølge politisk. Da kan politikerne vurdere om de vil endre prinsippene gjennom for eksempel lovgivningen.

Etter mange år både som journalist og politiker vet selvsagt Morten Wold dette. Likevel har han altså valgt å engasjere seg konkret i en barnevernssak som gjelder en bekjent gjennom 30 år. I brevet til rådmannen går han langt i å refse barnevernets faglige vurderinger i den konkrete saken og stille spørsmål ved etatens motiver.

Det er lett å forstå at engasjerte mennesker blir engasjert på vegne av venner. Politikere er engasjerte mennesker. Det er like lett å forstå hvorfor de ikke bør gjøre noe med det. En slik praksis er soleklart brudd på maktfordelingsprinsippet - som altså skal forhindre korrupsjon og annet maktmisbruk.

Da Inga Marte Thorkildsen ble statsråd, kom en liknende sak opp rundt henne. Thorkildsen ringte politiet da hun ble i tvil om barnevernet hadde gjort en god nok jobb i en bestemt sak. Den gang skrev jeg at det lett kan oppfattes som et utilbørlig press når et stortingsrepresentant ringer politiet eller barnevernet og kalte det «brudd på god statsskikk.» Thorkildsen gjentok ikke metoden som statsråd.

Morten Wolds inngripen er en klar parallell, men også hakket mer alvorlig enn Thorkildsens. Han krever nemlig en full redegjørelse fra rådmannen og avslutter med en advarsel om at det vil komme flere utspill fra han mot barnevernet i media, som en direkte følge av saken. Han signerte som stortingsrepresentant og medlem av Europarådets parlamentarikerforsamling. Henvendelsen kan vanskelig tolkes som noe annet enn en folkevalgt som prøver å påvirke forvaltningen. Episoden kan også tolkes som at Wold skulket noen samfunnsfagstimer på skolen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.