Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Wolfowitz trolig ny president i Verdensbanken

Nominert av Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush nominerte onsdag viseforsvarsminister Paul Wolfowitz som ny leder for Verdensbanken. Med presidentens nominasjon er det ventet at den nykonservative politiske strategen overtar som sjef for banken.

Valget overrasker

Verdensbank-presidenten er alltid en amerikaner, men Hveem, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, er svært overrasket over nominasjonen av Paul Wolfowitz.

- Det er et litt overraskende valg fra Bush\' side, og jeg er skeptisk til denne utnevnelsen. Men man kan jo bli positivt overrasket, sier Hveem til NTB.

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson vil ikke kommentere forslaget overfor NTB. Men utviklingsministerens informasjonssjef Espen Gullikstad sier at et spørsmål som dette vil bli gjenstand for grundige konsultasjoner mellom de europeiske land.

- En holdning blir kunngjort etter slike konsultasjoner, sier Gullikstad, som antar at drøftingene begynner så snart en formell nominasjon av Wolfowitz foreligger.

Wolfowitz anses som en av lederne for USA nykonservative, en gruppe som blant annet presset sterkt på for krigen i Irak.

Venter protester

Professor Hveem setter et stort spørsmålstegn ved hvilke kvaliteter Wolfowitz har som gjør ham egnet til å være sjef for Verdensbanken.

- Det blir jo spennende å se hvilke reaksjoner som kommer fra EU og ikke minst fra u-landene. Men det er ikke sikkert at EU vil protestere. President Bush har etter valget vist at han ønsker å komme EU i møte, og det kan være at EU-landene ønsker å møte Bush med mer dialog enn tilfellet har vært hittil, sier Hveem.

Han forventer likevel at noen vil protestere mot nominasjonen.

Bushs støttespiller

Hveem mener utnevnelsen av Wolfowitz tyder på at president Bush bygger opp et team med nære allierte i sin innerste krets i sterke maktposisjoner og slik samler stadig flere tråder i sin hånd.

- Enten vil Wolfowitz overraske med en form for videreføring av forgjengeren Wolfensohns mer progressive linje, eller så kan han markere seg for å bedre Verdensbankens image overfor de mer kritiske konservative kretsene i USA. Det siste er kanskje det mest nærliggende. Men det er vanskelig å se hvordan en slik linje kan gagne bankens egentlige utviklingsformål, sier han.

FNs generalsekretær Kofi Annen sa onsdag at han ikke har noen kommentar til nominasjonen av Paul Wolfowitz som sjef for Verdensbanken.

- Dette er en prosess som generalsekretæren ikke har noen rolle i. Hvis han skal kommentere den, vil det ikke bli før utnevnelsesprosessen er over, sa Annans talsmann Fred Eckhard.

Historisk praksis

Avtroppende sjef for Verdensbanken, James Wolfensohn, skal etter planen gå av i juni etter ti år ved roret.

USA nominerer tradisjonelt sjefen for Verdensbanken, mens Europa nominerer sjefen for Det internasjonale pengefondet IMF. Dette har vært praksis siden de to finansinstitusjonene ble opprettet etter annen verdenskrig.

Sjefen for Verdensbanken blir utnevnt for fem år av gangen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!