World Economic Forum: - Norge et av verdens vanskeligste land å gi folk sparken i

Norges sterke stillingsvern går på konkurransekraften løs, ifølge World Economic Forum.

VIL IKKE SVEKKE STILLIGNSVERNET: Stefan Heggelund, som leder utvalget som skal snekre Høyres framtidige arbeidslivspolitikk. Han er glad for at Norges stillingsvern blir rangert som et av verdens strengste. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL IKKE SVEKKE STILLIGNSVERNET: Stefan Heggelund, som leder utvalget som skal snekre Høyres framtidige arbeidslivspolitikk. Han er glad for at Norges stillingsvern blir rangert som et av verdens strengste. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): World Economic Forum sammenligner i «Global Competitiveness Report for 2014-15» 144 lands konkurransekraft.

Norge får gjennomgående gode skussmål i rapporten, og den norske konkurransekraften vurderes totalt sett som den 11. beste blant landene som er med i undersøkelsen.          

Les hele rapporten her.

I Norge er det særlig infrastruktur som trekker ned. Men ifølge de norske forretningsfolkene som har deltatt i WEFs spørreundersøkelse, er rigide arbeidslivsbestemmelser den største hindringen for dem som vil gjøre forretninger her til lands.

Og svar WEF har fått fra Norge kombinert med andre data, har sørget for å plassere det norske regelverket knyttet til det å ansette og sparke folk på 132. plass av totalt 144 land. Danmark ligger på sjette plass.
  - Overdrevet Torger Reve, professor ved Handelshøyskolen BI, har bidratt til rapporten. Han mener den norske plasseringen er overdrevet.

- På papiret kan nok det norske regimet virke rigid, men man må ta høyde for at det norske systemet i stor grad er tuftet på tillit. Det er ingen tvil om at det i praksis er mye lettere å skalere opp og ned bedrifter i Norge enn i flere europeiske land, sier han.

- RIGID: På spørsmål om hva som er den største hindringene for å gjøre forretninger i Norge, har WEF fått disse svarene fra forretningsledere som opererer i Norge. Respondentene ble bedt om å rangere de 5 mest problematiske faktorene og rangere dem fra 1 til 5. Kilde: World Economic Forum.
- RIGID: På spørsmål om hva som er den største hindringene for å gjøre forretninger i Norge, har WEF fått disse svarene fra forretningsledere som opererer i Norge. Respondentene ble bedt om å rangere de 5 mest problematiske faktorene og rangere dem fra 1 til 5. Kilde: World Economic Forum. Vis mer

På WEFs spørsmål om hvorvidt forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker er preget av samarbeid, kommer også Norge godt ut. Her ligger vi på fjerde plass på WEFs rangering.

Generelt er effektiviteten i det norske arbeidsmarkedet rangert til en 13. plass blant de 144 landene.

Høyre: Bekrefter behov for våre forslag Stortingsrepresentanten Stefan Heggelund leder Høyres utvalg for framtidens arbeidslivspolitikk. Han sier til Dagbladet at han gleder seg over at forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker i Norge er preget av samarbeid.  

- Det viser at det er mye demokrati på arbeidsplassen og at vi er lite hierarkiske. Det mener jeg er en styrke, og det sier noe om det arbeidslivet vi har skapt i fellesskap. Når det kommer til regelverket knyttet til ansettelser og oppsigelser, vil jeg understreke at jeg syns det er bra at vi har et sterkt oppsigelsesvern i Norge, og jeg ønsker ikke å svekke dette.

- Men når det gjelder ansettelser, mener jeg dette bekrefter behovet for våre forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Folk syns det er vanskelig å ansette folk, det er et problem for dem som skal inn i arbeidslivet.

Om undersøkelsen

• Rundt 13 000 forretningsledere fra 144 land har deltatt i World Economic Forums spørreundersøkelse i januar og februar 2014.

• Fra Norge har 86 forretningsleder deltatt i dette tidsrommet. Rangeringen baserer seg også på spørreundersøkelsen fra året før, da 68 forretningsledere som opererer i Norge deltok, kombinert med øvrige data. 

Kilde: World Economics Forum  

Før sommeren sendte regjeringen ut på høring forslag til endringer i arbeidsmiljøloven, blant annet økt adgang til å ansette midlertidig. Det er forslag som ble varslet i regjeringserklæringen.

Topp 11 konkurransekraft:

1  Sveits
2  Singapore
3  USA
4  Finland
5  Tyskland
6  Japan
7  Hong Kong
8  Nederland
9  Storbritania
10 Sverige
11 Norge

Kilde: World Economic Forum

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer