WorldComs skjebneuke

I dag forfaller en regning på 600 millioner kroner for WorldCom. Det kriserammede telekomselskapet og konserdirektør John Sidgmore går inn i en avgjørende uke og USA mot landets største konkurs noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lite tyder på at den amerikanske telekomgiganten kan betale de 80 millioner dollarene, som er renter på obligasjonslån og som har betalingsfrist i dag. Dermed kan veien til skifterett og konkursbegjæring kan bli enda kortere enn først antatt.

Større enn Enron

Dagens Næringsliv skrev lørdag at selskapet allerede har latt være å utbetale utbytte på 72 millioner dollar til sine aksjonærer. Samtidig står underleverandørene i kø for å få utbetalt det selskapet skylder dem.

Går WorldCom over ende blir det den største konkursen i USAs historie. Selskapet har totalt 30 milliarder i gjeld, en oppblåst balanse på 104 milliarder og 60.000 ansatte.

I amerikansk næringsliv blir det tolket som et dårlig tegn at WorldCom skal ha vært i samtaler med General Electric Capital. Leasingselskapet har lang erfaring med finansiering av bedrifter som er inne i en konkursprosess.

Drift ble investering

Det var 25. juli at den hittil største bomben smalt i amerikansk næringsliv. WorldCom, USAs nest største ITK-selskap, hadde skjult driftskostnader for 3,8 milliarder dollar i sine regnskaper. Bedriften hadde kunstig oppblåst resultat i de fem siste kvartalene. Svindelen ble delvis gjennomført ved at driftskostnader ble omdefinert til investeringer.

Som strakstiltak ble finansdirektøren sparket. Det ble også 20 prosent av de ansatte, i håp om at det skulle redusere utgiftene nok til å unngå konkurs.

Men det skal langt sterkere lut til for å holde WorldCom på beina. Neste år forfaller 5,75 milliarder dollar til betaling, mens budsjettene viser at selskapet kun kan oppdrive 1,25 milliarder fra driften.

Nekter å forklare seg

I likhet med sjefen for Enron før ham, nektet den nylig avgåtte sjefen for WorldCom, Bernard J. Ebbers å forklare seg for Kongressens finanskomite sist mandag. Begge to støtter seg på gunnlovens «Fifth Amendment». Det femte tillegget kan benyttes slik at vitner slipper å måtte forklare seg på en måte som kan ramme dem selv.

- Jeg har ingenting å skjule. Ingen har fortalt meg at jeg har gjort noe galt, hevdet Ebbers i en erklæring.

I Norge også?

På kort tid har USA opplevd milliardskandaler i store selskaper som Enron, Xerox, Merck og WorldCom. Overfor Dagbladet har LO-økonom Stein Reegård sagt at det norske finansmarkedet heller ikke kan føle seg for trygg for at det ikke eksisterer råtne regnskap.

- Problemet er at fristelsene er store også for norske bedriftsledere. Bruken av opsjoner og aksjer som belønning til ledelsen, kombinert med en sykelig fokusering på aksjekurser, vil føre til mange farlige situasjoner, uttalte den erfarne LO-økonomen. Intervjuet kan du lese her.

<B>TAUS: </B>Nylig avgåtte Bernard J. Ebbers nektet å forklare seg for Kongressen. Den tidligere WorldCom-sjefen påstår han ikke har hatt kjennskap til regnskapstriksingen som kan koste 60.000 arbeidsplasser.