WoW-identitet stjålet

17-åring mistenkt for å ha stjålet «cyberperson» verdt 6000 kr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er som tatt ut av cyberspace, men den er reell og involverer selskapet som eier rettighetene til onlinesuksessen World of Warcraft, to politidistrikter, nettauksjonsstedet QXL, en 25 år gammel WoW-spiller fra Bergen, en 17 år gammel mistenkt fra Skien og en 15-årig medhjelper.

Saken startet i slutten av oktober hos Hordaland Politidistrikt. En 25 år gammel WoW-spiller anmeldte tyveriet av «cyberpersonen» som han eide. 25-åringen anslo at verdien av hans virtuelle figur til 6000 kroner.

Ga fra seg passord

En eller to dager etter at tyveriet ble gjennomført dukket den stjålne identiteten opp på nettauksjonsstedet QXL. Minsteprisen var da satt til 1500 kroner.

Cyberfigurene opereres av eierne, og den som har passord og brukernavn til figurene betjener dem i WoW-verdenen.

-  25-åringen har forklart at han ble lokket inn på ei nettside der det ble lovet en oppgradering av figuren. Han ga fra seg brukernavn og passord, som kjapt ble skiftet. Dermed var tyveriet gjennomført, forklarer politibetjent Jan Ivar Olsen ved Telemark Politidistrikt.Jan Ivar Olsen jobber med datakriminalitet ved Telemark politidistrikt. Han har ikke har hørt om liknende tyverier fra cyberverdenen.

-  Men man skal jo aldri gi fra seg brukernavn og passord. Da kan slike identitetstyverier kjapt skje, sier Jan Ivar Olsen.

Mange titusener av norske ungdommer - og voksne - har abonnert på lisens til å spille WoW. Dette koster 100 kroner måneden, og da kan med datadyktighet, langsiktighet, masse spilling og en del penger delta i samfunnet World of Warcraft. Spillet går ut på å jobbe seg framover fra nivå til nivå, og for å greie det må man bygge opp sin virtuelle identitet målrettet.

STJAL VIRTUELL FIGUR: En 25 år gammel World of Warcraft-spiller opplevde at identiteten hans i spillet ble stjålet. Denne figuren er hentet fra den kommende ekspansjonen av WoW. Foto: AP/Scanpix
STJAL VIRTUELL FIGUR: En 25 år gammel World of Warcraft-spiller opplevde at identiteten hans i spillet ble stjålet. Denne figuren er hentet fra den kommende ekspansjonen av WoW. Foto: AP/Scanpix Vis mer

-  Disse virtuelle personene kan tilegne seg forskjellige egenskaper, og blir bedre med nye våpen og klær. Noen blir utstyrt med sterkere magi og noen blir dyktigere til å skyte med pil og bue. I stor grad er det spilleren selv som bestemmer hvilke evner og egenskaper figuren skal ha, sier politibetjent Olsen til Dagbladet.

Det finnes et illegalt marked på nettet. Her kan WoW-spiller kjøpe virtuelt gull, som seinere kan brukes til oppgraderinger. Bruk av falske oppgraderinger er ikke lov ifølge spillets regler, men det skjer ofte. Foreldre både i Norge og utlandet har fått merke disse utgiftene.

-  Det foregår også lovlig omsetning av godt oppbygde WoW-identiteter. Spillere som har vært flinke, og bygd opp en velutrustet identitet, har solgt disse over nettet til andre spillere, opplyser Jan Ivar Olsen.

Ble tipset

Etter at cybertyveriet i slutten av oktober gikk det bare to dager før figuren ble lagt ut for salg gjennom nettauksjonen QXL. Den lå ute lenge nok til at 25-åringen fra Bergen fikk tips fra andre spillere om at hans stjålne cyberidentitet hadde vært lagt ut for salg.

-  Det er en del av spillet at de som deltar, chatter med hverandre, og faktisk kjenner hverandres identitet. Derfor fikk 25-åringen i Bergen raskt fikk tips om at figuren hadde dukket opp på QXL, sier Olsen. Politiet tok kontakt med QXL, og fikk opplyst at nettauksjonens konto styres fra Skien, og politiet i Telemark ble koblet inn. De har denne uka tatt kontakt med en 17-åring som er mistenkt for tyveriet.

Skadd identitet

Spillere fra hele verden deltar i spillet. Dersom et tyveri hadde skjedd over landegrensene, måtte man eventuelt koble inn fransk påtalemyndighet, fordi spillet administreres fra Frankrike.

Politibetjent Jan Ivar Olsen opplyser at 25-åringen fra Bergen har fått tilbake WoW-identiteten sin som dessverre er «skadd» fordi den har mistet mye utstyr og våpen