Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Wow, wow, wow, jeg har faktisk vokst så mye som 9 cm!

Fikk mye oppmerksomhet på sosiale medier, men så måtte han måle seg på nytt.

FORUNDRET: Den japanske astronauten Norishige Kanai trodde han hadde vokst hele 9 centimeter etter tre uker i rommet. Her er han fotografert ved avreise til Den internasjonale romstasjonen (ISS) med romfartøyet Soyuz MS-07 i Kazakhstan, 17 desember 2017. Foto: Scanpix
FORUNDRET: Den japanske astronauten Norishige Kanai trodde han hadde vokst hele 9 centimeter etter tre uker i rommet. Her er han fotografert ved avreise til Den internasjonale romstasjonen (ISS) med romfartøyet Soyuz MS-07 i Kazakhstan, 17 desember 2017. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den japanske astronauten Norishige Kanai er ute på sitt første oppdrag i rommet og har nylig fått mye oppmerksomhet etter at han la ut en entusiastisk beskjed på Twitter:

«God morgen, alle sammen. Jeg har en stor offentliggjøring i dag. Vi har hatt den første målingen av kroppene våre etter vår ferd ut i rommet, og wow, wow, wow, jeg har faktisk vokst så mye som 9 cm! Jeg har vokst som en plante i løpet av bare tre uker. Jeg har ikke opplevd noe sånt siden ungdomsskolen. Jeg er litt bekymret for om jeg vil passe inn i setet når vi starter på reisen tilbake».

Ifølge BBC ble meldingen tvitret kort tid etter at han ankom den internasjonale romstasjonen (ISS) med romfartøyet Soyuz MS-07 for litt over tre uker siden. Tvitringen fikk massiv oppmerksomhet på sosiale medier.

Oppdraget på den internasjonale romstasjonen, som ifølge Store norske leksikon går i bane rundt jorda, er det første romoppdraget for den japanske astronauten, som tidligere har vært dykkeroffiser i den japanske marinen.

Det er planlagt at mannskapet skal oppholde seg på romstasjonen i seks måneder.

Feilmåling

Målingen har imidlertid vist seg å være feil. Ifølge Kanai hadde den russiske lederen på romstasjonen Anton Shkaplerov vært skeptisk til at han hadde vokst så mye.

Etter å ha målt seg selv på nytt viste det seg at han kun hadde vokst 2 cm, noe som er vanlig når astronauter oppholder seg utenfor jordas atmosfære.

Kanai har nå beklaget feilmeldingen på sin Twitter-konto:

«Det var visst en målefeil», men det virker som om mange snakker om det. Jeg har ingen ryggsmerter og smertene rundt halsen og på skuldrene er borte, så jeg tviler på at jeg er blitt 9 cm. høyere. Kommandør Shkaplerov er en veteran og vet nok disse tingene».

Kanai uttrykte også lettelse over at han nå ville få plass i setene på veien tilbake.

Tyngdekraft og stråling påvirker

Stråling og mangel på tyngdekraft går hardt ut over kroppen i rommet ifølge Forskning.no.

Dagbladet har tidligere skrevet om årsakene til at astronautene vokser i lengde på sine romferder. Grunnen er at den lave gravitasjonen gjør at presset på ryggraden blir langt mindre.

Vi krymper gjennom livet fordi putene mellom knoklene i ryggen gradvis presses sammen. Samme effekt har vi alle hver natt, ryggraden strekker seg litt når vi ligger vannrett og gravitasjonen ikke presser ryggraden sammen.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 02.03.2016 TILBAKE: 1. mars var det på tide å ta et siste farvel med kollegaene og vektløsheten på den internasjonale romstasjonen hvor Scott Kelly og Mikhail Kornienko har levd det siste året. Video: NTB Reuters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!