WSJ: Det hvite hus ville ha krigsskip «ut av syne» under Trumps Japan-tur

Det hvite hus ba den amerikanske marinen flytte krigsskipet «John S McCain» ut av president Donald Trumps syne under hans Tokyo-besøk, ifølge Wall Street Journal.

TILDEKKET: 5. mai ba Det hvite hus det amerikanske forsvaret om å få krigsskipet «John S McCain» ut av syne i forbindelse med hans besøk til basen 28. mai. Foto: AP / NTB scanpix
TILDEKKET: 5. mai ba Det hvite hus det amerikanske forsvaret om å få krigsskipet «John S McCain» ut av syne i forbindelse med hans besøk til basen 28. mai. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Det var i forbindelse med planleggingen av presidentens ankomst og instruksjoner om landingsområder for helikoptre, samt forberedelse til hvor presidenten skulle tale, at Det hvite hus i en epost ba om at «USS John McCain må flyttes ut av syne», skriver Wall Street Journal , som har sett eposten.

USAs krigsskip «John S McCain» , som først ble kalt opp etter den avdøde senatorens far og bestefar med samme navn - og deretter dedikert til den tidligere presidentkandidaten og kjente Trump-kritikeren, lå til havn på marinebasen Yokosuka som presidenten skulle besøke.

– Vær så snill og bekreft at det vil bli gjort, skriver den ansatte i Det hvite hus i eposten, ifølge avisa.

PROPAGANDA: Nord-Korea slapp søndag en propagandavideo, der blant annet et amerikansk krigsskip og et bombefly angripes. Det skjedde bare timer etter at amerikanske bombefly viste seg langs kysten av Nord-Korea i en sjelden maktdemonstrasjon. Video: DPRK TODAY Vis mer

Interne diskusjoner

Det har vært diskusjoner innad i det amerikanske forsvaret de siste ukene om hvordan de skulle håndtere krigsskipet, sier en kilde til avisen. Skipet har vært under reparasjon siden en kollisjon i 2017 og er derfor vanskelig å flytte.

En presenning ble derfor lagt over navnet på skipet i forkant av Trumps Tokyo-besøk, ifølge bilder avisen har fått.

Etter at avisen publiserte artikkelen, skriver Trump på Twitter at han ikke ble informert om ting som hadde noe med krigsskipet å gjøre i forbindelse med turen til Japan.

OM IRAN: – Jeg tror Iran ønsker å snakke, og hvis de ønsker å snakke, ønsker vi å snakke også, sier Donald Trump, som mandag er i Tokyo for å møte Japans statsminister Shinzo Abe og keiser Naruhito. Video: CNN Vis mer

Roser tjenestemennene

– Uansett, førstedame Melania og jeg elsket å være sammen med våre dyktige militærmenn- og kvinner, for en spektakulær jobb de gjør!, skriver han. Besøket på marinebasen ble gjort 28. mai.

Det hvite hus har ikke ønsket å kommentere saken overfor Wall Street Journal.

Den republikanske senatoren John McCain døde i august i fjor, 81 år gammel. Da Mccain døde, flagget Det hvite hus på halv stang, men heiste flagget til topps igjen, noe som ikke upåaktet hen.

Etter flengende kritikk for manglende respekt for den avdøde valgte Trump dermed å gjøre helomvending, og måtte flagge på halv stang igjen, fram til dagen bisettelsen var.

McCain hadde gjort det klart før sin død at presidenten ikke var velkommen i bisettelsen.

NB! I en tidligere versjon av denne artikkelen var det ikke presisert at skipet først var gitt navnet «John S. McCain» etter senator John McCains far og bestefar. Det er nå gjort.

SENDTE STIKK: Selv om han ikke nevnte navn, var det ingen tvil om hvem tidligere president Barack Obama siktet til under deler av minnetalen for John McCain lørdag. Video: CNN Vis mer