Donald Trump:

WSJ: Trump vil kjøpe Grønland

- Hva tror dere om det? Kunne det fungert? skal presidenten ha spurt under en middag i fjor.

Grønland: Wall Street Journal siterer ikke navngitte kilder på at president Trump over tid har vist interesse for å kjøpe Grønland. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Grønland: Wall Street Journal siterer ikke navngitte kilder på at president Trump over tid har vist interesse for å kjøpe Grønland. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Den amerikanske presidenten Donald Trump skal ha uttrykt interesse for å kjøpe Grønland, melder The Wall Street Journal. Men det er usikkert om interessen skyldes økonomisk grunner eller et personlig motiv.

Opplysningene bekreftes av to ikke navngitte kilder tett på Trump-administrasjonen overfor Washington Post.

Ikke navngitte kilde opplyser overfor avisa at president Trump skal ha lekt med tanken om å kjøpe verdens største øy over tid.

Han skal ha uttrykt dette som en spøk, men også med varierende grader av alvor.

GRØNLAND: Ekstremt høye temperaturer i sommer påvirker isområdene på Grønland. Video: AP / Caspar Haarloev «Into The Ice» Vis mer

Ba rådgivere om å undersøke

I løpet av møter, under middager og i forbifarten, har Trump spurt flere rådgivere om hvorvidt han kan kjøpe Grønland. Presidenten skal også ha diskutert øyas store mengder ressurser, og at det er et viktig geopolitisk område.

Ifølge to av avisas kilder har han også bedt Det hvite hus om å undersøke mulighetene.

Noen av rådgiverne til presidenten skal ha støttet forslaget og sagt at det er et smart økonomisk trekk, mens andre har avvist det som en forbipasserende interesse som det aldri kommer til å bli noe av.

Kilden tror at presidenten hovedsakelig uttrykte interesse på grunn av Grønlands mangfoldige naturlige ressurser - og fordi det kunne heve ham opp på samme nivå som den tidligere amerikanske presidenten Andrew Jacksons anskaffelse av Alaska som en stat.

Reaksjoner

Det er likevel usikkert hvordan USA skal gjennomføre et kjøp av Grønland, selv om forslaget skulle vise seg å være seriøst.

Reaksjonene på Wall Street Journals artikkel har vært delte.

- Ideen er ikke så gæren som det ser ut til i overskriften. Dette er et smart geopolitisk trekk. USA har uten tvil en strategisk interesse i Grønland, og dette bør absolutt være en mulighet, skriver republikaneren Mike Gallagher på Twitter.

- En total katastrofe

Verken Det hvite hus, Kongehuset i Danmark eller den danske ambassaden i Washington har besvart avisas henvendelser.

Men USAs tidligere ambassadør til Danmark, demokraten Rufus Gifford, har tatt seg tid til en kommentere nyheten på Twitter:

«Å herregud. For en som elsker Grønland og har besøkt øya ni ganger, hvert eneste hjørne og elsker befolkningen, er dette en komplett og total katastrofe», skriver han i den første av totalt tre Twitter-meldinger.

Som USAs ambassadør til Danmark, var Gifford også USAs ambassadør til Grønland.

«Øya er bemerkelsesverdig uberørt og sammensatt. Et sted ulikt noe annet sted på planeten. Det må ganske enkelt håndteres med enorm omsorg, og med de beste intensjoner for menneskene der og klimaet.»

«Dersom det finnes noen som tror at Trump tenker på det: Vær så snill å revurder din virkelighet.»

FORSKERFUNN: I en ny video illustreres Grønland-øya uten is. Video: British Antarctic Survey Vis mer

«Kunne det fungert?»

Det var i løpet av en middag med kollegaer i fjor vår at Trump skal ha nevnt noe om at han har hørt om Danmarks økonomiske problemer i forbindelse med Grønland.

Deretter skal han ha nevnt at han kanskje burde forsøke å kjøpe øya, ifølge The Wall Street Journal sine kilder.

- Hva tror dere om det? Kunne det fungert?, skal han ha spurt personene i rommet.

Avisas kilde beskriver spørsmålet som mindre seriøst, og mer som en spøk for å understreke at han er så mektig at han kunne kjøpe et helt land.

Siden presidenten ikke hittil har uttrykt noen interesse rundt dette i løpet av valgkampanjen, mener kildene at han sannsynligvis ikke vurderer det seriøst.

Skal besøke Danmark

Med en befolkning på rundt 56 000, er Grønland en selvstyrt del av Danmark. Øya kan selv bestemme de fleste avgjørelsene som påvirker dem innenlands, mens utenrikspolitikk avgjøres i København.

I neste måned skal Trump besøke Danmark for første gang, men dette besøket skal ikke være i forbindelse med et eventuelt kjøp av Grønland, skriver The Wall Street Journal.