WTO-avtalen kostbar for norsk landbruk

Norges Bondelag frykter den nye WTO-avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtaleteksten som Verdens Handelsorganisasjon (WTO) kom fram til i Geneve natt til søndag, er nesten identisk med utkastet som har vært kjent de siste dagene, skriver Nationen.

Avtalen vil dermed bli kostbar for norsk landbruk. Norges Bondelag har beregnet at bortfall av støtteordninger vil koste landbruket 3,8 milliarder kroner allerede første avtaleår. Det tilsvarer bortfall av drøyt 20.000 årsverk i landbruket og annen virksomhet tilknyttet norsk landbruk.

Eksport bort

Landbruksminister Lars Sponheim (V) har benektet at avtalen vil få så store konsekvenser. Han mener at landbruket kan opprettholdes omtrent på dagens nivå fordi støtteordningene kan legges om. Sponheim har imidlertid sagt at Norge vil miste 2.000 arbeidsplasser på grunn av at all eksportstøtte fjernes.

Dette fører i første rekke til at eksporten av Jarlsberg-ost vil stoppe. Ca. 10 prosent av melkeproduksjonen brukes i dag til produksjon av ost til eksport. Når eksporten faller bort blir det plass til færre melkebønder.

Toll ned

Avtalen innebærer også at tollvernet kuttes kraftig.

Norge har i dag toll på over 300 prosent på mange av de viktigste landbruksproduktene. Dersom det fastsettes et «tolltak» på for eksempel 100 prosent, vil produksjon av en rekke produkter bli ulønnsomt i Norge, ifølge Norges Bondelag.

Et eksempel er storfekjøtt, som har en toll på 344 prosent i dag. Med et tolltak på 100 prosent blir utenlandsk kjøtt så billig at produsenter i et høykostland som Norge ikke kan konkurrere.

Ifølge avtalen skal det gjøres unntak for såkalte «sensitive produkter», det vil si de produktene som har størst betydning for et land.

- Norge vil trolig ha behov for å definere de fleste av våre produkter innenfor begrepet sensitive produkter, dersom vi fortsatt skal kunne produsere basismatvarer for egen befolkning, skriver Norges Bondelag på sine nettsider.

Ulønnsomt

Ut fra det avtaleutkastet som forelå før helgen, og som ikke er særlig endret, vil mesteparten av norsk landbruksproduksjon bli ulønnsom, ifølge Bondelaget.

- Gjenværende gårdsbruk vil måtte bli svært mye større enn dagens småskalastruktur. Økt import vil gi store utfordringer for næringsmiddelindustrien, og sette tusenvis av arbeidsplasser i distriktene i fare. Konsekvensene av dette igjen, blir at kulturlandskapet gror igjen, fordi areal vil bli tatt ut av produksjon. Fraflyttingen fra distriktene vil øke, matmangfoldet reduseres og matvaresikkerheten vil bli redusert, skriver Norges Bondelag i en kommentar til WTO-avtalen.

(NTB)