Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

WTO i mål på overtid

På overtid kom ministrene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) over de siste hindrene som sto i veien for en avtale. Nå er de enige om å innlede nye forhandlinger om en friere verdenshandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Delegatene fra de 142 medlemslandene smilte og applauderte da Qatars handels- og finansminister Youssef Kamal onsdag kunngjorde at forhandlingene var vel i havn. Bak dem ligger seks dager med harde forhandlinger, der konflikter mellom verdens fattige og rike land har stått i kø. Det var uvisst helt til det siste om det ville lykkes for ministrene å bli enige om en ny forhandlingsrunde.

Det siste hinderet ble passert da India trakk tilbake innsigelser på punkter som omhandler investeringer og konkurranse i avtalen som legger grunnlaget for nye forhandlinger. India og flere andre land som er kommet med forbehold til slutterklæringen, vil få ta opp disse i separate forhandlinger, ifølge delegater på møtet. India hadde truet med å stemme imot nye forhandlinger.

Gjennombrudd

Et stort gjennombrudd kom også tidlig onsdag morgen, da forhandlerne klarte å komme fram til en løsning med EU-delegasjonen om eksportsubsidier for landbruksvarer. EU har protestert mot at avtalen skal legge opp til en gradvis avvikling av subsidiene, slik blant annet USA vil. I den endelige ordlyden heter det at avtalen ikke skal forhåndsbestemme utkommet av de nye forhandlingene.

Allerede mandag kveld ble partene enige om en løsning på det viktige spørsmålet om patentregler på livsviktige medisiner. De fattige landene ønsker å unngå at den såkalte TRIPS-avtalen, som omhandler patentrettigheter, skal hindre dem i å produsere eller kjøpe billige utgaver av medisiner mot for eksempel aids og malaria. Nå heter det at TRIPS ikke kan eller skal hindre land i å gjennomføre tiltak for å beskytte folkehelsen.

- En seier

Atle Fretheim, nestleder i Leger uten Grenser (MSF) i Norge, beskriver resultatet som en seier.

- Resultatet av forhandlingene i Doha er veldig gledelig. Dette har vi jobbet for lenge, sier Fretheim til NTB.

- Det viktigste er at de nå er gjort klart en gang for alle at hensynet til folks helse er viktigere enn rettighetene til patenthaverne, sier Fretheim. Han forteller at utviklingslandene nå kan beordre tvangslisensiering, det vil si starte egen produksjon av livsviktige medisiner, dersom de mener patenthaverne krever for høy pris på sine medisiner.

Tidligere har land der legemiddelindustrien er basert, spesielt USA, brukt de midlene de har til rådighet, for eksempel å fjerne tollfordeler, for å stanse tvangslisensiering. Etter årets WTO-møte kan ingen hevde at tvangslisensiering er et brudd på TRIPS-avtalen.

Men landene er ikke kommet fram til noen løsning for de landene som er så fattige at de ikke har råd til å starte produksjon av medisiner til sine innbyggere.

- Det er det vi er minst fornøyd med fra møtet. Men landene har forpliktet seg til å komme fram til en løsning på dette i løpet av neste år, sier Fretheim.

(NTB)

Hele Norges coronakart