WTO-landene ble enige

Rike land kutter eksportsubsidier fra 2013. Norge er fornøyd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LES OGSÅ: Skjebnetimer for WTO

(Dagbladet.no): Alle de 149 medlemslandene er i ettermiddag blitt enige om en slutterklæring fra WTO-toppmøtet i Hong Kong.


Utkastet innebærer ifølge AP at de rike landene skal kutte ut subsidiene til eksport på landbruksvarer fra 2013. Dette punktet har vært viktig for u-landene, som mener at subsidiene ødelegger for fattige bønder i u-land.

- Vi er glade for at det er enighet om en sluttdato, men det er både naivt og

feil å tro at vi med dette får en endelig slutt på eksportsubsidiene. EU og

USA vil kunne fortsette å dumpe matvarer i fattige land. Norge må gå foran og støtte utviklingslandene i denne kampen, sier Andreas Kokkvoll Tveit, fagmedarbeider i Natur og Ungdom, i en pressemelding.

Norge fornøyd

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til NRK at Norge kan leve med forslaget.

DEMONSTRERER: 1000 personer marsjerte høylydt men rolig nedover gatene i Hong Kong i dag. I går ble 900 arrestert. Foto: REUTERS/ SCANPIX
DEMONSTRERER: 1000 personer marsjerte høylydt men rolig nedover gatene i Hong Kong i dag. I går ble 900 arrestert. Foto: REUTERS/ SCANPIX Vis mer

- Denne erklæringen er bedre enn ingen erklæring. For Norge er denne erklæringen god av flere grunner. Hvis den er positiv for utviklingslandene, så er den også positiv for oss, sier Støre.

Ifølge slutterklæringen skal WTO-landene komme til enighet om jordbruksstøtte og tollbarrierer innen april 2006, noe som vil være et avgjørende skritt mot en fullstendig handelsavtale innen slutten av 2006. Men ifølge Natur og Ungdom er det store uenigheter her.

Forhandlingene om liberalisering av landbruk og industrivarer har hittil vært holdt adskilt, men i forslaget til slutterklæring blir de koblet sammen. Det kan gjøre det vanskelig for Norge å både være for tollkutt for fisk, som regnes som industrivare, og å være mot tollkutt for landbruksvarer i forhandlingene som kommer. Men ifølge Støre er denne koblingen nå kraftig utvannet.

Mindre ambisiøst

EUs handelskommisær Peter Mandelson sa tidligere i dag at forslaget er «akseptabelt» for EU. Brasil og India var også fornøyd. De aller fattigste u-landene er ikke like begeistret.


- Det er en generell følelse av frustrasjon og misnøye, sa Mauritanias handelsminister Madan Murlidhar Dulloo tidligere i dag til Reuters.

ACP-gruppen stanset likevel ikke forslaget.

Voldelig

I løpet av de seks dagene toppmøtet har foregått, har det vært høylydte og voldelige demonstrasjoner i gatene i vertsbyen. Gårsdagen var en av de mest voldelige byen har sett. 900 demonstranter ble arrestert og nesten hundre personer ble skadd. I dag har demonstrasjonene bare vært høylydte. Om lag 1000 personer deltok i dag i en anti-WTO-marsj. Demonstrantene mener at WTOs ønske om å åpne verdensmarkedene vil gå på bekostning av verdens fattige, og bare vil gagne rike land og store konserner.

FORNØYD: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Til høyre pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten.