WTO og Norge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I går kom en gruppe norske bønder fram til Genève, der avgjørende forhandlinger om framtidas WTO-regelverk starter i dag. Norske bønder, som har marsjert fra Stjørdal, frykter slutten for norsk landbruk etter forhandlingene og en ny WTO-avtale.

Det går mot en friere handel med jordbruksprodukter, og det er bra så lenge liberaliseringen kommer utviklingsland til gode. I dag møter fortsatt landbruksprodukter fra utviklingsland betydelige handelshindre i Norge, og i enda større grad fra de land som dumper sin overskuddsproduksjon i den tredje verden.

Prisen for en god jordbruksavtale i WTO er et reformert norsk landbruk, der kvalitet og særegenhet gis forrang framfor tradisjonell produksjon av volum. Et levende landbruk i Norge uten politisk støtte gjennom subsidieordninger er ikke mulig, men et norsk landbruk som i mindre grad beskyttes av et regelverk som stenger utviklingsland ute, er både mulig og ønskelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer