Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

WTO som håp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) går trått. I den såkalte Doha-runden forhandles det om ytterligere liberalisering i verdenshandelen, og bedre tvisteløsninger for handelskonflikter. Men prosessen er kraftig forsinket. Organisasjonen er som forutsatt verken i mål når det gjelder reduksjon i beskyttelse av støtte til landbruk, eller utviklingslandas krav til endringer. Uten bred internasjonal vilje til fortgang kan det derfor gå mot et dramatisk WTO-toppmøte i Mexico til høsten.
  • I sin WTO-redegjørelse for Stortinget fredag la utenriksminister Jan Petersen vekt på at det er viktig for Norge at WTO fortsetter som sentral og forpliktende multilateral organisasjon. Det er vi enige i.
  • Det er opplagt at sentrale norske interesser er under press i de pågående WTO-forhandlingene. Utfallet av Doha-runden kan bli dramatisk for norsk landbruk. Samtidig kan norsk fiskerinæring få en langt bedre internasjonal markedstilgang. Men det er i dag avgjørende å se WTO i et langt bredere perspektiv.
  • De siste 50 års verdensorden var i stor grad tuftet på forpliktende internasjonalt samarbeid. Denne ordenen trues nå av amerikansk maktbevissthet og alenegang, etter et skifte i amerikansk utenrikspolitikk som har utløst farlige internasjonale splittelser og sådd tvil om det multilaterale samarbeidets framtid. FN er hardest rammet, NATO er under press og Den internasjonale strafferettsdomstolen, som kunne vært et kvantesprang for forpliktende samarbeid, er torpedert som effektivt instrument.
  • Faren er overhengende for at også internasjonal handel vil rammes av den nye maktlogikken, dersom WTO-forhandlingene stopper opp. Norge er, som et åpent land utenfor maktblokkene, blant de største taperne når makt tar over for forpliktende regelstyrt samarbeid. Samtidig er WTO i dag en organisasjon som gjennomsyres av smal handelsøkonomisk tankegang. Men WTO har et potensial for å utvikles til en bredere multilateral samarbeidsplattform. Den muligheten bør det arbeides for. Generell WTO-motstand ut fra norske særinteresser er sneversynt og farlig politikk i dagens verden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media