VALG I TYSKLAND:  Forbundskansler Angela Merkel og presidentkandat Christian Wulff. Foto: SCANPIX/REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY  - Tags: POLITICS ELECTIONS POLITICS
VALG I TYSKLAND: Forbundskansler Angela Merkel og presidentkandat Christian Wulff. Foto: SCANPIX/REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS ELECTIONS POLITICSVis mer

Wulff favoritt til å vinne valget i Tyskland

Men Joachim Gauck kan overraske Merkels kandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Tyskland skal velge sin nye president onsdag, og forbundskansleren Angela Merkels kandidat Christian Wulff, er forventet å vinne.

Men Wulffs rival, Joachim Gauck, er populær blant befolkningen, og det er blitt spekulert i om den spreke 70-åringen og tidligere pastoren faktisk kan klare å sjokkere Tyskland med en seier i valget.

Katastrofalt for Merkel
Det er Merkel som har fremmet Wullfs kandidatur, og politiske kommentatorer sier at et nederlag for Wulff, og dermed også for Merkel, vil være katastrofalt.

Merkel mistet mye av sin popularitet etter gjenvelgelsen i september. Hun sliter allerede med å holde koalisjonen med sitt eget kristeligdemokratiske parti CDU og Fridemokratene samlet, og hun har fått kritikk for måten hun har håndtert Europas økonomiske problemer på.

- Hvis Wulff taper, er det et enormt prestisjetap, sier statsviter Nils Diederich ved Berlins frie universitet.

Gauck mest pop
Fordi det ikke er befolkningen, men en spesialforsamling som velger tyske presidenter, er det ventet at Wulff vil bli den nye presidenten selv om det er Gauck som er mest populær blant den tyske befolkningen.

Siden det er Merkel som rår over et flertall i forsamlingen, er det trolig at hun får det slik hun vil. (©NTB)