Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

WWF: - Ikke kjøp torsk

Rangerer norsk torsk sammen med elfenben, tigre og truede skilpadder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdens største miljøvernorganisasjon, WWF, har listet opp ti ting du ikke skal kjøpe til jul dersom du vil ha din samvittighet i orden, melder Ekstrabladet

På toppen av lista kommer torsk fra Nordsjøen.

- Torskebestanden er på randen av kollaps i Nordsjøen, Irskesjøen og vest for Skottland, mener WWF. Kun torsk fra Barentshavet og Island bør spises.

WWF Norge toner på ingen måte advarslene ned.

- Jeg ville ikke kjøpt torsk fra Nordsjøen, det er det nesten ikke noe igjen, sier fiskerirådgiver Maren Esmark i WWF Norge til Dagbladet.no.

- Men dette er jo julematen til mange nordmenn.

- Ja, men sjekk at den ikke er fra Nordsjøen og at den ikke er ulovlig fisket, sier Esmark.

- Hvordan sjekker man det?

TRUET:  Havskilpadder er truet. Her en i fangenskap i Beijing som fikk uventet besøk før jul. Foto: SCANPIX
TRUET: Havskilpadder er truet. Her en i fangenskap i Beijing som fikk uventet besøk før jul. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vær jævlig forsiktig når du handler torsk. Du må spørre fiskehandleren. Jo flere som spør jo bedre. Neste gang man kommer har han kanskje en garanti på at den ikke er ulovlig fisket, sier Esmark.

Hun mener det er stor sjanse for at fisken man får i Oslo før jul er fra Nordsjøen. Hun råder deg derfor å få tak i torsk fra Island eller Barentshavet.

- Skrei altså?

- Ja, skrei fra Barentshavet er bra. Det er en stor og godt forvalta bestand i Barentshavet. I Nordsjøen har det vært en katastrofe. Det er nesten ikke torsk igjen, sier WWFs fiskerirådgiver til Dagbladet.no.

Dette skal du også droppe til jul

Her er de ni andre tingene du må unngå før jul, for å holde din sti ren:

Alt med ledning: Dersom du først kjøper det må du huske å skru produktene helt av, melder WWF. Mange av dem bruker mye strøm selv om du bare står i stand-by.

Stør-kaviar: Stør fra Det kaspiske hav er utrydningstruet å grunn av ulovlig fangst, melder WWF.

Elfenben: Illegal handle med produkter av elfenben foregår i stor stil. Finnes særlig på markeder i Afrika og Asia, og er med og truer elefeant-bestanden.

Skilpadder: Seks av sju skilpadde-arter er truet eller kritisk truet, melder WWF. Unngå hårspenner, armbånd og souvenirer som kan være fra skilpadder, melder WWF.

Tibetansk antilope: Unngå skjerf og sjal fra den tibetanske antilopen. Shatoosh-tørklær lages opprinnelig fra ull som sitter igjen på busker og trær etter dyrene, men nå drepes antilopen for å få tak i ulla, melder WWF. De anbefaler pashmina-ull som en erstatning...

Kaktus: Vær forsiktig. Ifølge WWF er det et stort illegalt marked for den stikkende planten som fører til at flere arter nå er truet.

Koraller: Vær svært forsiktig. De vokser sakte og lever lenge. Rød korall som finnes i Middelhavet, brukes blant annet mye i smykker. WWF mener du bør sjekke med forhandleren før du kjøper.

Krokodiller og slanger: Vær ytterst forsiktig. Alt fra cowboy-støvler til vesker produseres fra ulovlig fangede dyr, melder WWF.

Tigre: Ikke kjøpe noen produkter fra tigre. Tepper og jakker er i tigerskinn skal du unngå. Den totale bestanden av frie tigre skal være ned i 5000, melder WWF.

SLAKTES FOR ULL: Den tibetanske antilopen.
TRUET: Nordsjø-torsken.
BARE 5000 IGJEN: Tigre.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media