ADVARER 1: Ikke spis breiflabb... Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
ADVARER 1: Ikke spis breiflabb... Foto: Ole C. H. Thomassen / DagbladetVis mer

WWF: - Ikke spis norsk uer, breiflabb, hummer og steinbit

Kommer med kraftig advarsel mot overfiske og - forbruk av kjente, norske matfisker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Naturverngiganten WWF går i dag ut med en brannfakkel. Organisasjonen advarer mot kraftig overforbruk av mange av våre mest populære matfisker, og vil legge om norske kostholdsvaner:

Mye av sjømaten vi spiser kommer fra fiske som ikke er bærekraftig, eller fra oppdrett som har en negativ påvirkning på miljøet. Vi må endre hva slags fisk vi spiser, mener WWF.

Utspillet legges fram i en artikkel i bladet Verdens Natur, som kommer ut i dag.

Fiskes for mye Organisasjonen har også satt opp en oversikt over hva slags fisk vi bør spise - og hva vi bør holde oss unna.

- Det fiskes for mye av en rekke norske fiskeslag. Det skyldes ikke først og fremst ulovlig fiske, men at kvotene settes for høyt. Samtidig vet vi at flere av artene vi importerer kommer fra fiske eller oppdrett som ikke er bærekraftig, sier Karoline Andaur, leder for havmiljøprogrammet i WWF, i artikkelen.       

- Også her i landet har oppdrettsnæringen svært store miljøutfordringer, for eksempel knyttet til lakselus og rømming. På toppen av dette kommer at myndighetene godkjenner fiske på mange arter hvor man mangler helt grunnleggende forskning på hvordan det egentlig står til med bestandene. Kort sagt: Det er ikke alt som er lovlig som er bra, sier Andaur.

Komplisert - Norske myndigheter må følge forskernes anbefaling, og ikke gi etter for press fra EU og fiskerne, utdyper Andaur overfor Dagbladet.

- Er det miljøvennlig å importere hummer fra Canada, når vi har hummer i hjemlige farvann?

- Vi har ikke med klima i vårt regnestykke. Det regnestykket er veldig komplisert. Det står ikke bra til med hummerbestanden i Norge, slår Andaur fast.

Økte kraftig WWF henviser til 2010-tall fra Eksportutvalget for fisk, som sier at breiflabbforbruket har gått opp med nesten 39 prosent fra 2009. Steinbitforbruket økte med nesten 18 prosent og tunfiskforbruket med nesten 39 prosent fra 2008.

Hummerfangsten økte med 23 prosent fra 2008 til 2010. 

Organisasjonen mener vi bør spise torsk fra Barentshavet, tunfisk fra MSC miljømerkede fiskerier i Japan, USA og Canada, sild, makrell, sei og blåskjell, og økologisk oppdrettslaks om vi vil spise laks.

Rødlista, over hvilke fisker vi bør kutte ut i det daglige kostholdet, inneholder flere både folkekjære og stadig mer populære matfisker: Torsk fra Nordsjøen, uer, tunfisk, hummer, ål, steinbit, breiflabb og scampi.

Hele guiden finnes her (PDF).

- Tar ansvar Fiskeridepartementet kommenterer WWFs påstander slik:  

Påstand 1: - Det fiskes for mye av en rekke norske fiskeslag. Det skyldes ikke først og fremst ulovlig fiske, men at kvotene settes for høyt.

- Vi er opptatt av at fisket skal være bærekraftig. Hvis ikke går det ut over både miljø og norsk fiskerinæring på sikt. Derfor setter Norge kvoter basert på råd fra det internasjonale havforskningsrådet, og disse faglige rådene følges i all hovedsak.  Det er ikke fare for noen av de bestandene vi forvalter, men for en rekke av fiskebestandene så er det ikke Norge alene som bestemmer kvotene. Derfor jobber vi aktivt i internasjonale forhandlinger for at den vitenskapelige rådgivningen skal følges, sier politisk rådgiver Martin Henriksen i Fiskeri- og kystdepartementet til Dagbladet.

Påstand 2: - Samtidig vet vi at flere av artene vi importerer kommer fra fiske eller oppdrett som ikke er bærekraftig.

ADVARER 2: ...hummer...  Foto:  Mette Møller/Dagbladet
ADVARER 2: ...hummer... Foto: Mette Møller/Dagbladet Vis mer

- Den norske fiskeriforvaltningen må først og fremst ta ansvar for forvaltningen av fiskebestandene i våre farvann. Internasjonalt jobber vi for et bærekraftig fiske i alle de fora hvor Norge er medlem, svarer Henriksen.  

Påstand 3: - På toppen av dette kommer at myndighetene godkjenner fiske på mange arter hvor man mangler helt grunnleggende forskning på hvordan det egentlig står til med bestandene.

Vi vurderer jevnlig tilstanden til de ulike fiskebestandene, og følger opp med tiltak hvis det er nødvendig, for eksempel stans i fisket. Der datagrunnlaget er lite brukes også andre kilder til informasjon — blant annet fangstdata, for å sikre at arter ikke blir overbeskattet. I tillegg har vi etablert et system for årlig prioritering av hvilke fiskerier som skal følges opp spesielt, sier Martin Henriksen.

ADVARER 3:...eller steinbit fra Norge, advarer WWF. Foto: Mette Møller / Dagbladet
ADVARER 3:...eller steinbit fra Norge, advarer WWF. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer