WWF begynner fuglevasking neste uke

Samarbeider med Kystverket. Vaskestasjoner er på vei til Langesund.

BEGYNNER FUGLEVASKING: WWF-leder Rasmus Hansson (t.v.), som her diskuterer oljeutslippet utenfor Langesund med ministrene Erik Solheim og Helga Pedersen, setter i gang vask av tilsølte fugler neste uke. Foto: Per Flåthe
BEGYNNER FUGLEVASKING: WWF-leder Rasmus Hansson (t.v.), som her diskuterer oljeutslippet utenfor Langesund med ministrene Erik Solheim og Helga Pedersen, setter i gang vask av tilsølte fugler neste uke. Foto: Per FlåtheVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(LANGESUND) Dagbladet: -Vi har et utmerket samarbeid med Kystverket, og vi er sikre på at vi får til vaskingen, forklarer Rasmus Hansson.

-Kan fuglene reddes, eller er dette snakk om seigpining?

-Det er mye kompetanse på dette feltet internasjonalt. At vi her i Norge bare kverker fuglene, skyldes rett og slett tanken på at vasking er for dyrt, sier han.

Miljøvernforbundet og WWF er sterkt uenige om de oljeskadde fuglenes fremtid. Kurt Oddekalv mener skyting er den mest humane løsningen.

Rasmus Hansson mener derimot at Norge ikke burde være bekjent av å kun gå inn for å drepe oljeskadd fugl.

- Det gjelder spesielt med tanke på at Norge som tjener store penger på olje, sier Hansson.

Rødlisteart
Generalsekretæren av WWF Norge også er sterkt skeptisk til forslaget om å redde såkalte rødlisteoppførte fugler.

-Ja, hvem skal avgjøre dette. Folk må ha kompetanse for å avgjøre slikt, sier Hansson.

Igjen viser han til at Norge av ren egeninteresse burde bygge opp nasjonal kompetanse på vasking, slik at valg i felten ikke avgjøres på lykke og fromme.

Stasjoner
Krangelen om vasking av fugler får ingen konsekvenser hva selve tiltaket angår.

Rasmus Hansson forteller at stasjoner for vasking allerede er på vei til Langesund, sammen med kompetente mennesker som kan lede frivillige som stiller opp.

Dette gjelder også for dem som kommer for å være med å vaske olje vekk fra svabergene, noe forbundet også har sagt seg villig til å ta fatt på.

STORE SKADER: Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark, natt til fredag. En mengde sjøfugl er blitt tilgriset av oljesølet. En tilgriset ærfugl sitter utmattet på et svaberg. 
Foto: Åsmund Isaksen / SCANPIX
STORE SKADER: Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark, natt til fredag. En mengde sjøfugl er blitt tilgriset av oljesølet. En tilgriset ærfugl sitter utmattet på et svaberg. Foto: Åsmund Isaksen / SCANPIX Vis mer