Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  WWF hjelper piratfiskerne

Miljøsertifikatene WWF anbefaler, godkjenner produkter fra selskaper som er involvert i tyvfiske og selger ulovlig fanget torsk fra Barentshavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om få måneder skulle vi finne miljøsertifisert norsk torsk i butikker utenlands.

Men nå trekker fiskerinæringen seg og anklager utstederen, som markedsføres av miljøorganisasjonen WWF, for å renvaske piratfiskere og selskaper i Kina som omsetter tjuvfisk.

Fiskebåtredernes Forbund og Fiskeri og Havbruksnæringens landsforening (FHL), har forhandlet for å få et miljøsertifikat fra Marine Stewardship Council (MSC) på norsk fisk til over en 1,2 milliarder kroner i eksportverdi.

Et stempel på fiskepakkene i frysedisken gir forbrukere verden over muligheten til å velge mellom lovlig og godt forvaltet fisk framfor mulig piratfisk. Det gjelder også restauranter og butikker.

-  Norske myndigheters dialog med andre stater for å hindre omsetning av ulovlig fangst er bra, men er ikke nok alene, sa styreleder i FHL industri og eksport, Terje Kjølsøy til Dagbladet.no i juli.

- Støtter kriminalitet

Men nå snur næringen, og anklager MSC, som støttes av WWF, for å støtte piratene - ikke miljøet.

-  MSC-ordningen hjelper til med å gi kriminelle fiskere og sjømatprodusenter legitimitet. Og de får hjelp av WWF som anbefaler dette sertifikatet til oss og andre verden rundt, sier direktør i FHL industri og eksport, Geir Ove Ystmark til Dagbladet.

TRYGG KVALITETSFISK? Ulovlig fiske koster milliarder hvert år og truer torskebestanden i Barentshavet. Her er tråleren Elektron på vei hjem til Russland. Foto: Scanpix
TRYGG KVALITETSFISK? Ulovlig fiske koster milliarder hvert år og truer torskebestanden i Barentshavet. Her er tråleren Elektron på vei hjem til Russland. Foto: Scanpix Vis mer

I mai ga MSC sertifikat til produkter fra Pacific Andes, som er under skyts fra myndigheter og miljøbevegelse verden over for piratfiske og kjøp av ulovlig råstoff til produksjon av sjømat.

I 2002 ble to piratfiskebåter arrestert i australsk farvann. Avhør av mannskap og kapteinen viste at båtene ble kontrollert av Pacific Andes og det hevdes fra flere hold at selskapet organiserte overfiske og omsetning for store verdier.

Leder i australske Colto, som jobber mot ulovlig fiske i australsk farvann, Martin Exel, kjenner godt til Pacific Andes (PA).-  Pacific Andes har drevet storstilt illegalt fiske her nede, hevder Martin Exel.

Press fra Findus

-  Deler av driften er lovlig, men de er og involvert i ulovlig fiske og omsetning av den, sier han på telefon fra Perth i Australia.

Nylig kom selskapet igjen søkelyset. Det danske fiskekjøpselskapet Kangamiut leverer fisk til PA\'s sjømatproduksjon i Kina. TV4-programmet «Kalla Fakta» avslørte i januar at Kangamiut kunne knyttes til ulovlig fiske av torsk i Barentshavet. Så sterk er mistanken at Findus, som er kunde hos PA, har presset dem til å utelukke fisk fra Kangamiut i varene Findus får levert fra Kina. Findus frykter at norske og europeiske forbrukere får tjuvfisk til middag. MSC godkjente det skandaleomsuste selskapet, med hovedkvarter i Hong Kong. WWF reklamerer for MSC-sertifikatet på sine nettsider og i foredrag for fiskerinæringen. De vil ikke ta avstand fra MSC\'s praksis i Kina.

-  Vi har ingen garanti for at PA ikke omsetter ulovlig torsk fra Barentshavet. Men det MSC har gitt sertifikat på er filet fra stillehavtorsk. Det mener vi det er forsvarlig å sertifisere, selv om PA kan drive med ulovlige aktiviteter ellers, sier Maren Esmark i fiskeri- og havbruksarbeidet i WWF.

-  FHL\'s påstand om at vi legitimerer piratfisk er urimelig. Vi jobber internasjonalt mot alt ulovlig fiske, sier Esmark.

Greenpeace Norge støtter FHL.

-  Om WWF og MSC vil ha troverdighet, bør de være strengere. Miljømerket henvender seg til forbrukere som nå tror Pacific Andes er et uproblematisk firma å kjøpe fisk fra, sier Gulowsen i Greenpeace Norge.

NEKTER: - Det er produktet, og ikke fisken som er godkjent av MSC. Det er viktig å huske på forskjellen. Vi jobber mot illegalt fiske verden over, og anklagene faller på sin egen urimelighet, sier Maren Esmark i WWF Norge.
LOGO FOR BÆREKRAFTIG FISKE: Sertifiseringsorganet MSC anbefaler produkter fra sjømatprodusenter verden over i samarbeid med WWF. Norsk fiskerinæring anklager nå begge for å godkjenne produkter fra piratselskper som selger svart fisk fra Barentshavet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!