Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

WWF-Jensen om budsjettet: - Dette er et «minste felles multiplum»

Er ikke imponert.

IKKE FORNØYD: Et dårlig budsjett har blitt dårlgiere, men satsinga er for punglete, mener generalsekretær Nina Jensen i WWF. Foto: Dagbladet.
IKKE FORNØYD: Et dårlig budsjett har blitt dårlgiere, men satsinga er for punglete, mener generalsekretær Nina Jensen i WWF. Foto: Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble hvisket om kabinettspørsmål og forhandlingsbrudd da regjeringen og samarbeidspartiene gikk inn i helga uten å klare å bli enige om et statsbudsjett, men mandag kveld var partene endelig enige.

Mens Krf og Venstre kan glede seg over store seiere på blant annet bistand, barnepolitikk, og klima (se fakta), kaller Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi budsjettprosessen «smertefull».

Venstre har nemlig fått gjennomslag for flere grønne avgifter som en del av et grønt skatteskifte i budsjettet.

Innbringende Nesten 2 milliarder av omdisponeringene på drøyt 5,9 milliarder hentes inn på denne måten:

• Endringer i engangsavgiften som gjør at forurensende biler blir dyrere å kjøpe.
• Elavgiften økes med 1,50 øre per kilowattimer, noe som vil gjøre strøm dyrere. Med dagens budsjett vil en typisk familie betale 900 kroner mer i avgifter for strømmen enn i 2014, ifølge Energi Norge.
• Flyseteavgiften økes med 80 kroner per flysete.

Som en kompensasjon for de økte avgiftene, fjernes det nederste trinnet på trinnskatten, noe som gjør at lavtlønnede får et større skattelette enn i regjeringens opprinnelige forslag. Dessuten er det satt av betydelige summer til jernbane og kollektivsatsing.

De fire budsjettkameratene henter også 4,8 milliarder kroner gjennom blant annet økt utbytte fra statlige selskaper.

- Vi har fått til et betydelig grønt skifte i budsjettet, og et budsjett som styrker klimasatsingen vår betydelig og vil føre til reduksjon i klimagassutslipp framover. Summen i det grønne skiftet er nok det vi er mest fornøyd med, sier finanspolitisk talsmann Terje Breivik i Venstre til Dagbladet.

Naturvern og biologisk mangfold styrkes dessuten med 252 millioner inkludert en økning av skogvernsatsingen på 75 millioner.

Pinglete Miljøorganisasjonene er likevel ikke fornøyd - og ga allerede mandag kveld uttrykk for at de synes satsingen var for pinglete:
- Dette er et budsjett uten vinnere. Budsjettet bærer preg av ministe felles multiplum, og bidrar ikke med de nødvendige grepene Norge og verden trenger, sier generalsekretær Nina Jensen i WWF Norge i en sms til Dagbladet.

Hun er uenig i at budsjettet setter Norge på stø kurs mot et grønt skifte. Til det er satsingen for pinglete, mener WWF, som savner kutt i fossile subsidier, reversering av skattelette til petroleumsindustrien og en stortstilt satsing på ren energi.

Overfor NTB sier Energi Norge at budsjettet er «dårlig klimapolitikk», og mener avgiftsøkning ikke er den rette veien å gå dersom Norge skal klare det såkalte grønne skiftet. Heller ikke Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er fornøyd:

- Enigheten om statsbudsjettet mellom regjeringen og Venstre og Krf innebærer at vi tar noen små skritt i miljøriktig retning, men det er skuffende at regjeringspartiene ikke kunne være med på å sikre store kutt i klimagassutslippene gjennom økt Co2-avgift nå rett før klimatoppmøtet i Paris starter, skriver han i en pressemelding.

Bra for artsmangfold Christian Steel i Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA) er mer fornøyd enn de to andre. Han mener regjeringen setter inn flere gode tiltak for å ivareta artsmangfoldet i norsk fauna.
 
Han er imidlertid uenig i at det er det beste budsjettet av alle på «klassisk naturvern», slik Venstre-leder Trine Skei Grande sa til Dagbladet like etter at avtalen ble lagt fram.
 
- Det har kommet høyere løfter tidligere, men Venstre og Krf har fått til et bra løft sammenlignet med regjeringens forslag, så vi er ganske godt fornøyd med det perspektivet. Vi synes det går i riktig retning, sier Steel til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media