WWF raser mot Norges Miljøvernforbund

Norges Miljøvernforbund mener den eneste løsningen er å skyte tilgriset sjøfugl. - Pinlig, mener WWF.

AVLIVET: Her er en tilgriset ærfugl som er avlivet. Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark, natt til fredag. 
En mengde sjøfugl er blitt tilgriset av oljesølet.  Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
AVLIVET: Her er en tilgriset ærfugl som er avlivet. Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark, natt til fredag. En mengde sjøfugl er blitt tilgriset av oljesølet. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter oljekatastrofen ved Langesund har det bygget seg opp en kraftig debatt mellom naturvernerne.

- Avliving av oljetilsølt fugl er det eneste fornuftige tiltaket, skriver Kurt Oddekalv, leder for Norges Miljøvernforbund i en pressemelding.

- Dette er det mest humane man kan gjøre mot fugl som er tilsølt av olje både innvendig og utvendig.

- Oljetilgriset fugl er ikke bare tilgriset utvendig, men også innvendig. Gift som kommer inn i fugl vil på sikt kunne føre til sykdom og langsom død. Vi vil få sekundærskader på rovdyr som ser et lett bytte i den oljeskadede fuglen,skriver Oddekalv.

Sterkt uenig
WWF er sterkt uenig med Norges Miljøvernforbund.

- Vi mener det å gi fuglene den hjelpen de trenger og fortjener er viktig. I verste fall kan man avlive fuglene på en mer human måte, sier marinbiolog og leder for naturvernavdelingen, Nina Jensen, til Dagbladet.

WWF ønsker å behandle og rehabilitere dem.

- Norges Miljøvernforbund har en neandertalsk holdning. Å skyte fuglen er ikke den eneste løsningen. Det er nesten litt pinlig når man har det som det eneste alternativet, mener hun.

Hun forklarer at man har god erfaring med å rehabilitere sjøfugl internasjonalt.

- Stopp skytingen!
- Man blir ikke dyrenes gode hjelpere av å skyte dem, raser hun.

Hun mener man bør jobbe sammen med fagfolk nasjonalt og internasjonalt, for å samle inn sjøfugl til et mottakssenter som WWF jobber med å etablere ved det gamle havnelageret i Langsund.

- Vi får inn nasjonale og internasjonale rehabiliteringseksperter i morgen. Vi kan da starte med mottak og behandling, sier Jensen til Dagbladet.

Hun håper man kan stoppe skytingen.

- Hvis man finner fugl som man ser helt åpenbart lider og kommer til å dø, kan man skyte fuglene. Men selv de mest tilgrisete fuglene er ikke nødvendigvis de mest skadde, forteller hun.

DØD FUGL: Leder i viltnemda i Bamble, Torstein Dahl, med to tilgrisede ærfugl som er avlivet. En mengde sjøfugl er blitt tilgriset av oljesølet. 
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
DØD FUGL: Leder i viltnemda i Bamble, Torstein Dahl, med to tilgrisede ærfugl som er avlivet. En mengde sjøfugl er blitt tilgriset av oljesølet. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer