www.hat.com

Hat, rasisme og oppfordring til vold florerer på Internett. Dette vil 55 land bekjempe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Tast jøde, muslim, eller nazisme på en søkemotor på Internett. Blant mye annet ender man da opp med nasjonale eller internasjonale nettsteder som syder av rasisme og antisemittisme, og ofte oppfordrer direkte til vold. Bare i Norge finnes det ifølge bladet Monitor minst 50 slike nettsteder, og antallet bare øker. Ifølge den franske organisasjonen J'accuse er det rundt om i verden 40 000- 50 000 hatnettsteder, antisemittiske, antiarabiske, antisvarte osv. Og i løpet av de fire siste åra har antallet økt med 300 prosent.

DET DREIER SEG

ikke bare om teori. Enkelte påvirkelige personer følger oppfordringene. Det gjelder for eksempel Maxime Brunerie, som i Hitlers navn skjøt mot Jacques Chirac 14. juli 2002. Han hadde selv, på et nazinettsted, meldt fra om aksjonen på forhånd. Og raseopptøyene nord i Storbritannia i 2002 var delvis organisert på Internett av to ekstreme høyregrupper. Noe må gjøres. 55 medlemmer av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har drøftet problemet i to dager i Paris. Mange ideer til hvordan man skal kunne bekjempe fenomenet er blitt lansert, men det finnes ingen mirakelløsning.

-  Tenk hva Goebbels kunne ha gjort hvis han hadde hatt Internett til disposisjon, sa Frankrikes tidligere justisminister og grunnlovsrådspresident Robert Badinter. Problemet er at alle er imot det, men at det er vanskelig å bekjempe uten å legge restriksjoner på ytringsfriheten. USA vil ikke høre snakk om sensur, og forlanger beviser når oppfordring til vold følges av vold.

DET EKSISTERER

selvfølgelig flere grader av fanatisme. Det mest ekstreme er direkte oppfordring til vold, som «jøder burde vært skutt» som jeg fant ved å surfe på norske nettsteder. Problemet oppstår når man, som Brunerie, går fra ord til handling.

-  Problemet er politisk, sier Armenias OSSE-ambassadør Jivan Tabibian. Hvordan skal man utvikle en global og samtidig spesifikk måte å bekjempe internetthatet på? I USA strider det mot konstitusjonen. De fleste som lar seg påvirke av slik propaganda, er unge mennesker, forklarer Tabibian. De gjennomgår ofte en identitetskrise. Grupper har stor makt over dem. Å tilhøre ei gruppe, selv om den er virtuell, gir en følelse av betydning og skaper en tilhørighet. Slike individer kan da lystre gruppas ordre. Det er det vanskelig å kjempe mot med lover.

KONFERANSEN BLE HOLDT

for å mobilisere opinionen, politikere og mediene og for å erklære dette fenomenet for farlig og ulovlig. Innholdet på enkelte av nettstedene grenser mot terrorisme. Det skremmer kanskje mer enn noe, og er hovedgrunnen til at så mange som 55 land deltok i Paris. Hatet kjenner ingen grenser. Men man kan ikke bannlyse det bare ved en erklæring.