Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kinas president

Xi Jinping gjenvalgt med 2970 av 2970 stemmer

Kinas folkekongress har enstemmig – og som ventet – valgt Xi Jinping som landets president i en ny femårsperiode.

AVLA ED: Kinas Xi Jinping avla i natt ed for å i gangsette sin andre periode som Kinas president. Foto: NTB Scanpix/AP
AVLA ED: Kinas Xi Jinping avla i natt ed for å i gangsette sin andre periode som Kinas president. Foto: NTB Scanpix/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Xi ble valgt uten så mye som en blank stemme. Alle de 2 970 representantene stemte for hans kandidatur. Avstemningen var i stor grad en formalitet. Den kommer få dager etter at grensen for hvor mange perioder presidenten kan sitte ble fjernet av det kinesiske parlamentet, noe som banet vei for at Xi fortsette i embetet lang tid framover.

Ved forrige valg, i 2013, ble Xi ikke enstemmig valgt. Den gang stemte én imot ham, mens tre unnlot å stemme, noe som ga ham en oppslutning på 99,86 prosent.

- FANTASTISK: President Donald Trump hyller sin kinesiske kollega Xi Jinping på et lukket møte for sine støttespillere. Trump er dypt imponert over at Xi kan være president på livstid. Video: CNN Vis mer

Ny visepresident

En av Xis trofaste samarbeidspartnere, Wang Qishan, har samtidig gjort comeback i kinesisk politikk og ble valgt til visepresident med 2 969 stemmer.

69 år gamle Wang har ledet landets mektige anti-korrupsjonsbyrå i fem år fram til han pensjonerte seg i slutten av fjoråret. Under hans periode er over 1,4 millioner tjenestemenn blitt straffet for korrupsjon, inkludert flere av Xis politiske rivaler, ifølge kritikerne.

Visepresidentembetet er i stor grad seremonielt, men gir Wang en mulighet til å ta grep om landets utenrikspolitikk – spesielt forholdet til USA.

Mektig

Wang får også oppgaven med å beskytte presidenten fra eventuelle tilbakeslag innad i partiet, ifølge observatører.

Xi Jinping har de siste årene styrket grepet sitt om makten. Han er nå i stor grad omgitt av lojalister i toppen av det kinesiske statsapparatet og kommunistpartiet og omtales som den mektigste lederen i landet siden Deng Xiaoping og Mao Zedong.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!