-Xiaobo kan være en av de siste som får vite at han har vunnet

Kinaekspert Tørbjørn Færøvik tror fredsprisvinneren selv kan være en av de siste som får vite at han har vunnet Nobels fredspris.

STENGT:Kinaekspert Tørbjørn Færøvik utenfor den kinesiske ambassaden i Tuengen Alle 2B i Oslo. Den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo får Nobels Fredspris 2010. Amabassaden i Norge ville ikke kommentere tildelingen.
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
STENGT:Kinaekspert Tørbjørn Færøvik utenfor den kinesiske ambassaden i Tuengen Alle 2B i Oslo. Den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo får Nobels Fredspris 2010. Amabassaden i Norge ville ikke kommentere tildelingen. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Historiker og forfatter, Tørbjørn Færøvik er ikke overrasket over måten kinesiske myndigheter håndterer tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo.

Tom stol -Det er stor sjanse for at fredsprisvinneren selv blir en av de siste som får vite om tildelingen. Han sitter totalt isolert i enecelle langt nord i Kina. I det siste er det bare hans kone som har sluppet inn. Jeg frykter at stolen kommer til å stå tom i Oslo Rådhus når prisen skal deles ut i desember, sier Færøvik.

Stenger seg inne Utenfor den kinesiske ambassaden i Oslo er porten stengt og ingen slipper inn. Store metallpersienner skygger for vinduene i den brune murbygningen som ligger midt i et av Oslos mest fasjonable villastrøk. Norske medier og Torbjørn Færøvik ventet i formiddag forgjeves på en kommentar fra den kinesiske ambassadøren.

Refleks - Kinesiske myndigheter reagerer på refleks. De stenger dørene og lukker seg inne. Fredsprisen til Liu Xiaobo handler om retten til fri ytring. Det er ingenting i reaksjonsmønsteret til kineserne som tyder på større takhøyde og mer yttringsfrihet, sier Færøvik.

Viktig På spørsmål om hva denne fredsprisen betyr for Kinas befolkning svarer Færøvik:
-Dette er en viktig pris for Kina. Vi lever i et informasjonssamfunn og selv om myndighetene gjerne vil dysse det ned, kommer folk i Kina til å høre om tildelingen. Den vanlige mann i Kina er mer opptatt av å få mat på bordet enn å diskutere demokrati. Likevel vil en slik pris gi tyngde og troverdighet til de som opponerer mot myndighetene, sier Færøvik.

- Ingen tror at Kina vil endres over natta. En diskusjon om ytringsfrihet vil være et viktig skritt på veien, forteller Færøvik som er spent på hvordan kinesiske myndigheter vil takle den kommende debatten.

Dårlig klima Det er allerede kjent at Kina truer Norge med dårligere samarbeidsforhold etter tildelingen av fredsprisen. Norsk næringsliv kan bli skadelidende og den nye handelsavtalen mellom Norge og Kina kan stå i fare.
-Det er mange som har et naivt forhold til Kina. Det er viktig at både næringslivet og norske myndigheter tar menneskerettighetsspørsmålet på alvor, sier Færøvik.
Trond Giske og næringsdepartementet ville ikke kommentere fredsprisen i dag.
-Jeg kan godt tenke meg at næringsminister Trond Giske er litt bekymret i dag, avslutter Færøvik.