Kina:

Xis store uke

Det er knyttet stor spenning til partikongressen til Det kinesiske kommunistpartiet - og Xi Jinpings vei videre for landet. - Vil endre dynamikken i kinesisk politikk de neste 20 åra, mener Kina-ekspert.

HAMMER OG SIGD: Kommunistpartiet står støtt i Kina, mener Hans Jørgen Gåsemyr . Foto: Li Xueren/Xinhua via AP
HAMMER OG SIGD: Kommunistpartiet står støtt i Kina, mener Hans Jørgen Gåsemyr . Foto: Li Xueren/Xinhua via AP Vis mer
Publisert

- Det er den viktigste samlingen som skjer hvert femte år i Kina, sier seniorforsker ved NUPI, Hans Jørgen Gåsemyr, til Dagbladet.

Natt til søndag norsk tid holdt Xi Jinping en lang åpningstale foran 2300 delegater i Folkets sal der han hyllet kommunistpartiet, angrep utenlandsk innblanding i Taiwan-spørsmålet og forsvarte covid-politikken i landet.

Nå er det ventet at Xi Jinping vil få en tredje periode som partileder. Dét vil være en endring fra tidligere praksis.

- Denne gangen er det forventet at Xi skal få sin tredje periode. Det er ikke nødvendigvis kontroversielt, men det innebærer en betydelig endring, sier NUPI-forskeren.

- Finnes det noen opposisjon til Xi Jinping?

- Det er ikke sånn kinesisk politikk fungerer. Det finnes ingen formelle utfordrere. Når det kommer til kongress-samlingen er det meste avtalt, sier Gåsemyr om de høyerestående stillingene i kommunistpartiet.

- Det er knyttet stor spenning til posisjoner nedad i partiet. Der er det reelle valg, legger Gåsemyr til.

Tross forhåndsavtaler er det få eller ingen som vet hvem som virkelig vil få topp-posisjonene, påpeker forskeren:

EKSPERT: Seniorfosker ved NUPI, Hans Jørgen Gåsemyr. Foto: NUPI
EKSPERT: Seniorfosker ved NUPI, Hans Jørgen Gåsemyr. Foto: NUPI Vis mer

- Styrken i kinesisk politikk er at de klarer å holde tett. Vi vet lite om diskusjonene som foregår nå.

- Brede interesser

NUPI-forskeren understreker at det lenge har vært et stort mangfold - både blant toppledere og meninger - i kretsen rundt Xi. Det er imidlertid knyttet spenning til om det vil fortsette nå som den stadig mer autoritære lederen strammer sitt grep.

- Tidligere har det vært ulike brede interesser, tradisjoner og ulike meninger rundt partilederen. Vil det bli det denne gang? Eller vil det bli lojale nikkedokker? spør han og legger til:

- Det vil endre dynamikken i kinesisk politikk de neste 20 åra.

Ifølge forskeren må vi trolig vente til neste lørdag eller søndag før vi får et svar på dét spørsmålet.

FORSTÅR BEKYMRINGENE: Under Shanghaigruppens toppmøte sier Putin til Kinas leder Xi Jinping at de forstår deres bekymringer knyttet til Ukraina. 15. september 2022. Video: AP / Reuters. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Autoritær

Den sterke mann i Kina blir tidvis kalt den mektigste partilederen i landet siden Mao Zedong. Gåsemyr understreker at Xi er både populær og kontroversiell i Kina.

- Xi har vært en sterk og populær, men også kontroversiell leder. Kina har gått i en markant autoritær retning de siste ti åra. Skal dette fortsette? spør han.

- Frykter man en mer autoritær linje?

- Ja, eller at en mer autoritær linje skal fortsette. Dersom Xi fortsetter er det allerede en mer autoritær linje enn tidligere, sier Gåsemyr med referanse til tidligere partiledere de siste 30 åra.

Covid-trøbbel

Kina har hatt - og har fortsatt - noen av de strengeste Covid-tiltakene i verden. Det kan bli en utfordring for Xi-regimet.

- Covid-politikken begynner å bli en veldig stor utfordring når resten av verden har åpnet igjen og Kina holder det usedvanlig strengt, sier NUPI-forskeren.

De drakoniske tiltakene har ført til protester i det store landet. Gåsemyr er imidlertid usikker på hvor representative protestene er.

- Det er vanskelig å si hvordan stemningen er blant den jevne kineser. Det er ikke uvanlig med protester i Kina. Han utdyper:

- Covid-politikken begynner å merkes tydelig på økonomien. Da begynner sikkert den jevne kineser å reagere. Med det sagt: Det finnes også argumenter for den strenge politikken. Det er et land med høy geografisk mobilitet og de har en stor eldre befolkning med lav vaksinasjonsgrad, sier forskeren.

MASKA PÅ: Bak delegatenes masker skjuler det seg kanskje et smil, dog neppe. Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein
MASKA PÅ: Bak delegatenes masker skjuler det seg kanskje et smil, dog neppe. Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein Vis mer

«Ett Kina»

Et av Xis store temaer i åpningstalen var landets Taiwan-politikk - som Kina anser som et indre anliggende andre stater ikke har noe med. Gåsemyr forklarer at Xi Jinping er ambisiøs på Kinas vegne i det geopolitiske stormaktsspillet.

- Xi Jinping har vært mer ambisiøs enn Kinas ledere tidligere. Han vil virkelig at Kina skal opp og fram og skal bli en ledende stormakt i verden. Det bekreftet talen i går, sier han.

Det skal ha vært særlig applaus da Xi uttalte seg om landets «Ett Kina»-politikk, som på sikt betyr Taiwans gjenforening med Fastlands-Kina.

Taiwan er ikke anerkjent som en uavhengig stat av de fleste av verdens land, inkludert Norge og USA.

- Taiwan står som en stor symbolsk og viktig praktisk sak. «Ett Kina» politikken står som en helt fast linje i Kinas politikk, sier Gåsemyr.

DRØM: Å gjenforenes med Taiwan - som ikke ønsker det - er ett av kommunistpartiets store mål. Photo by Planet Observer/UIG/REX (2539109a) Taiwan, True Colour Satellite Image Satellite and Aerial
DRØM: Å gjenforenes med Taiwan - som ikke ønsker det - er ett av kommunistpartiets store mål. Photo by Planet Observer/UIG/REX (2539109a) Taiwan, True Colour Satellite Image Satellite and Aerial Vis mer

Det har lenge vært spekulasjoner om hvor langt - inkludert militært - Kina er villige til å gå for å gjenforenes med Taiwan.

- Xi har vært tydelig på en fredelig gjenforening med Taiwan. Men det er vanskelig å se når Taiwan ikke ønsker å bli en praktisk del av Kina, sier forskeren og legger til:

- Samtidig har han flere ganger uttalt at Taiwan-spørsmålet ikke bør overlates til nyere generasjoner, så det kan tyde på et ris bak speilet.

USA-beskjed begeistrer

Under innledningstalen gjentok Xi at Kina skal være en stormakt som ikke lar seg styre av andre land.

- Det er sagt med USA som klar adressat. Slikt vekker stor begeistring blant den jevne kineser, sier Gåsemyr og legger til:

- Spørsmålet Taiwan har også stor oppslutning i befolkningen.

STERK MANN: Mange mener Xi Jinping er den mektigste kinesiske lederen siden Mao Zedong. Foto: Yao Dawei/Xinhua via AP
STERK MANN: Mange mener Xi Jinping er den mektigste kinesiske lederen siden Mao Zedong. Foto: Yao Dawei/Xinhua via AP Vis mer

Putin frustrerer

Kina har vært avmålt i sin kritikk av Russlands invasjon av Ukraina. Gåsemyr mener landet står i en spagat i sin relasjon til sitt naboland.

- Det er en veldig viktig relasjon for Kina, men også et stort dilemma og en stor frustrasjon. Kina er ikke fornøyd med krigen i Ukraina.

- Hvordan skal de forholde seg til et Russland som er uberegnelig? spør forskeren seg og legger til:

- De jobber for å ikke ta aktivt side. Sett fra Vesten ser det ut som de støtter Russland.

Står sterkt

- Står det kommunistiske partiet sterkt i Kina?

- Jeg vil påstå det. Kommunistpartiets oppskrift for å lykkes har vært at de fornyer seg. De har fornyet seg med unge medlemmer og dynamisk politikk, sier Gåsemyr om partiets suksess de siste tiåra.

Suksessen fordrer imidlertid nettopp: Suksess, både økonomisk og politisk.

- Skulle det komme en periode hvor økonomien virkelig får problemer, og man i tillegg har en upopulær og streng covid-politikk vil populariteten til partiet kunne få et skudd for baugen, sier forskeren.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer