XM25 - Talibans store skrekk

USA har tatt i bruk et til nå hemmelig våpen. XM25 kan du ikke gjemme deg for.

DUCK AND COVER? Nå er ikke en dekning lengre en dekning. Dette våpenet regner ut hvor du er og sender granaten inn til deg eller over deg.   AFP PHOTO/US ARMY
DUCK AND COVER? Nå er ikke en dekning lengre en dekning. Dette våpenet regner ut hvor du er og sender granaten inn til deg eller over deg. AFP PHOTO/US ARMYVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet): Med programmerbar ammunisjon skal USAs nedkjempe sine fiender på den afghanske slagmarken.

Det nye våpenet XM25 ser ut som en litt lubben rifle med stort kikkertsikte. Bak fasaden finner man den nyeste teknologien for presis nærkamp. Våpenet er alt på plass hos amerikanske styrker i Afghanistan.

- Våre patruljer har brukt våpenet i én uke. Enkelte utposter i særdeles utsatte områder er også oppsatt med dette våpenet, sier oberstløytnant Chris Lehner til AFP.  

    Alltid utenfor dekning Lehner er en av sjefene bak våpenprogrammet. Kort forklart er XM25 et skulderholdt våpen som avfyrer små 25 millimeter granater som eksploderer i luften. Dagens riflemonterte utskytningsrør, har ingen mulighet til å matche XM25 sin rekkevidde på 700 meter. Ikke har de den svært avanserte sikte- og styringsfunksjonen. XM25 programmerer de små granatene til å detonere akkurat der skytteren ønsker. Sitter fienden i dekning bak en mur, kan skytteren måle avstanden med siktet og velge at granaten skal detonere over murkanten.

- Dette er første gangen vi utstyrer bakkesoldater med denne typen teknologi, såkalt smartteknologi, sier Lehner.Han hevder at XM25 vil gi amerikanske soldater et overtak når de utsettes for fiendens flere hundre år gamle stridsteknikk: Dukke opp fra sitt gjemmested, fyre av en byge for igjen å gå i dekning.

- Når noen blir beskutt, er det naturlig å gjemme seg bak en dekning. Den typen dekning som har beskyttet soldater i tusenvis av år, blir nå tatt bort fra våre fiender for alltid, sier han.  

Testrapporter viser at XM25 er over 300 prosent mer effektiv enn dagens våpen som USA utstyrer sine fotsoldater med.

Pentagon drar VISA-kortet Våpenet består av en rekke siktemidler, sensorer og laser avstandsmåler. Distansen til målet blir lest. Deretter blir variabler som barometertrykk, temperatur og ballistikk sendt til mikrobrikken i selve granaten.

- Mange av de tidligere variablene og gjettingene hos den enkelte soldat, blir nå borte, sier Lehner.

Fra offisielt hold hevder USAs hærledelse at dette våpenet kan bidra til å senke sivile dødstall i konfliktområder. Våpenets presisjon skal bidra til at bombekaster og andre mer upresise våpen blir overflødige. Ifølge AFP skal Pentagon ha planer om å kjøpe 12 500 XM25 i begynnelsen av 2011. 

Det er våpenprodusenten Heckler & Koch som har utviklet og patentert XM25.

Heckler & Koch er for nordmenn flest kjent som produsenten bak hærens gamle standardrifle AG3 og maskinpistolen MP5 som både Forsvaret og politiet bruker i ulike varianter.

OPPDATERING:
Sør-Korea har lignende våpen.

Vis mer

I kommentarfeltet under saken, har vår leser «Per Garden» lagt ut lenke til videoen under.