Taper penger: XXL har kostet Øyvind Tidemandsen dyrt den siste tiden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Taper penger: XXL har kostet Øyvind Tidemandsen dyrt den siste tiden. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

XXL-gründer har tapt 1,7 mrd på halvannet år

Øivind Tidemandsen har tjent seg rik på varehandel, men siden 2016 er hans XXL-aksjer halvert.

(Finansavisen.no): Øivind Tidemandsen er kanskje best kjent som XXL-gründer, men han har også bygget opp elektronikkjedene Elkjøp og Expert sammen med broren Tore Tidemandsen. Handelseventyrene har vært lønnsomme, men det seneste halvannet året har ting snudd i feil retning for Øivind Tidemandsen.

Toppselskapet Dolphin Management gikk fra et resultat etter skatt på 106 millioner kroner i 2016, til å tape 117 millioner kroner i 2017, skriver Finansavisen.

Resultatet ble trukket ned av finanskostnader på 168 millioner kroner. Mer betenkelig for Tidemandsen er at tallene kun gjelder morselskapet, og store tap er ikke blitt konsolidert inn.

Tapet i Dolphin Management reflekterer ikke utviklingen i XXL-aksjen. I fjor falt aksjen med 13,3 prosent, noe som betyr at beholdningen på 33,5 millioner aksjer ble 440 millioner kroner mindre verdt, skriver avisen.

Hadde det vært avspeilet i årsresultatet, ville regnskapstallene vist et tap på over 550 millioner kroner i fjor.

Enda verre er utviklingen så langt i år, hvor Tidemandsen har tapt nye 1,2 milliarder kroner på sine XXL-aksjer.

Totalt har han tapt nærmere 1,7 milliarder kroner på aksjen i løpet av litt over halvannet år, ifølge FInansavisen.

Det største fallet kom i forbindelse med at XXL la frem tallene for andre kvartal i sommer, da aksjen falt 26 prosent på en dag.

«Vi er selvfølgelig ikke fornøyde med kvartalet, og vi beklager. Prisene ble satt for lavt, og bruttomarginene er for lave», sa XXL-sjef Fredrik Steenbuch da.

Kvartalet var preget av at sommerværet førte til en salgskollaps i juni, som gjorde at selskapet er blitt sittende igjen med alt for høye varelagre.

Andre økonominyheter:
Stor gård med tre kraftverk til salgs for 42 mill.
- 100 prosent i aksjer til du dør!