Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

XXL-sjef går på dagen etter upassende Facebook-innlegg

Går etter Facebook-kommentar om klimaaktivist Greta Thunberg. Selv nekter han å ha noe med kommentarene å gjøre.

UNG AKTIVIST: Greta Thunberg har inspirert skoleelever over «hele» verden til klimastreik. Foto: Reuters
UNG AKTIVIST: Greta Thunberg har inspirert skoleelever over «hele» verden til klimastreik. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

XXLs Sverige-sjef Per Sigvardsson går på dagen, én måned etter nyheten om et upassende Facebook-innlegg mot klimaaktivist Greta Thunberg ble kjent.

Det melder selskapet selv i en pressemelding.

Det var i april i år at den relativt ferske administrerende direktøren i den svenske sport- og fritidskjeden XXL, Per Sigvardsson, havnet i hardt vær etter det som ble oppfattet som Facebook-hån mot den unge klimaaktivisten Greta Thunberg.

På Sigvardssons Facebook-profil ble Thunberg omtalt i svært negative ordlag. Blant annet ble det skrevet at hun er «så nært downs man kan komme». Det ble videre referert til hennes aspergerdiagnose.

Greta Thunberg er en svensk klimaaktivist og skoleelev som ble kjent i august 2018 da hun satt utenfor Riksdagshuset i Stockholm med plakaten «Skolstrejk för klimatet».

XXL-sjefen nektet selv for å ha noe med hetsen å gjøre.

PRIS: Stiftelsen Fritt Ords Pris 2019 ble onsdag kveld tildelt Natur og Ungdom og Greta Thunberg for deres bidrag til å gjøre klima- og miljødebatten handlingsrettet og mobiliserende. Video: Privat / NTB Scanpix Vis mer

- Ingen anelse

Profilen har også skrevet nedsettende om innvandrere i andre lukkede grupper, skrev Aftonbladet, som først omtalte kommentarene i april. Sigvardsson virket overrasket da Aftonbladet ringte ham for en kommentar i april.

- Nei, jeg bruker knapt min Facebook-konto, jeg har ingen anelse om det. Det kan ikke være min konto, sier han.

- Så det er ikke din profil?

- Det kan være, men noen andre må ha skrevet det der. Når ble det skrevet? Jeg må gå inn og endre passordet.

- Har du ikke skrevet nedsettende kommentarer om Greta Thunberg?

- Nei, jeg deler ikke disse synspunktene i det hele tatt.

Etter en stund ringer han tilbake og sier at kontoen må ha blitt misbrukt.

- Jeg har nå kontaktet min advokat, noen må ha kommet til min konto. Jeg har endret alle passordene mine på alle sosiale medier, sier han.

VERDENS NYE KLIMASTJERNE: Svenske Greta Thunberg ble akkurat kåret til en av verdens mest innflytelsesrike tenåringer. Onsdag snakket hun til verdenslederne på FNs klimatoppmøte. Video: AP / NTB Scanpix. Klipp: Madeleine Hatlo. Vis mer

Umiddelbar virkning

Selskapet opplyser fredag at de i april ble gjort oppmersom på flere upassende innlegg på Per Sigvardssons Facebookkonto. Sigvardsson selv hevdet at disse innleggene ikke hadde blitt publisert av ham selv, og at hans konto hadde blitt utsatt for et dataangrep. XXL startet derfor umiddelbart en granskning av hendelsesforløpet med hjelp fra et eksternt uavhengig selskap.

«Denne eksterne granskningsrapporten kan verken bekrefte eller demantere hvordan disse innleggene har blitt publisert. Ei heller om kontoen har blitt kompromittert av utenforstående inntrengere. Per Sigvardsson har på bakgrunn av dette valgt å si opp sin stilling i XXL med umiddelbar virkning, for å skape ro rundt situasjonen og for å skape den beste mulige situasjonen for XXL», skriver selskapet i en pressemelding fredag.

Selvskapet skriver videre at de har nulltoleranse for all slags krenkende, støtende eller trakasserende oppførsel.

«Vi tar selvsagt avstand fra alle liknende uttalelser», skriver selskapet videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!