FRA 50 TIL 16 MILLIARDER DOLLAR: Det er det reelle verdifallet på Yahoo siden Microsofts bud i våres. Yahoo blir spist før påske, tror Dagbladet.nos kommentator. Foto: SCANPIX
FRA 50 TIL 16 MILLIARDER DOLLAR: Det er det reelle verdifallet på Yahoo siden Microsofts bud i våres. Yahoo blir spist før påske, tror Dagbladet.nos kommentator. Foto: SCANPIXVis mer

Yahoo på billigsalg

Falt mer enn to tredjedeler i verdi på et halvt år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke ble det kjent at Yahoo-grunnlegger Jerry Yang trekker seg fra toppjobben i selskapet, blant annet etter mye kritikk for at han sa nei til Microsofts bud på 45 milliarder dollar, og deretter til et nytt bud på 50 milliarder dollar.

Yang var et vandrende bevis på klokskapen i den gamle regelen om at gründere sjelden bør få lede selskapet de startet når det er over i driftsfasen. (Folk som Steve Jobs og Google-gutta motbeviser riktignok allmengyldigheten til denne regelen daglig, men likevel.)

Yang ønsket å holde selskapet han grunnla sammen med David Filo uavhengig, nær sagt for enhver pris.

Og nå vi vet hvilken pris det er snakk om: 34,1 milliarder dollar. Det er differansen mellom Microsoft-sjef Steve Ballmers høyeste bud for et halvt år siden og dagens børsverdi på 15,9 millarder dollar.

Trettifire milliarder dollar. Det er 235 milliarder kroner, det. Det er nok en og annen Yahoo-aksjonær som kunne tenke seg noen minutter på tomannshånd med Jerry Yang i et mørkt smug.

Etter at det ble kjent at Yang trakk seg, satte nye rykter om et mulig Microsoft-oppkjøp fart nesten umidddelbart. Men etter at flere aviser meldte om pågående forhandlinger mellom de to selskapene om en overtakelse av Yahoos søkevirksomhet for 20 milliarder dollar nå i helgen, hevder Kara Swisher i sin blogg hos Wall Street Journal at det ikke er noe i ryktene likevel. «Fri dikting», kaller hun dem, og viser blant annet til at en pris på 20 milliarder dollar for bare en del av selskapet virker i overkant høyt for et selskap som nå har rast i samlet børsverdi til 15,9.

Hun har utvilsomt et poeng, og gode kilder til å backe det opp. Men Yahoo er en «sitting duck» nå, og kombinasjonen av finanskrise, lederkrisen i selskapet og sviktende tiltro til Yahoos forretningmodell og inntjeningsevne, gjør at et oppkjøp blir enklere å presse gjennom for hver dag som går. Til Microsofts fordel og Yahoos ulempe hører også det faktum at ingen andre er interessert i å kjøpe selskapet.

Hvis jeg skulle komme med en gjetning? Yahoo blir spist av Microsoft før påske, kanskje allerede før nyttår. Til en pris som får aksjonærene til å gråte sine modige tårer ved tanke på at de kunne fått 50 milliarder dollar for selskapet i vår.