Yakov har nettopp satt fyr på sitt eget hus

Yakov Mazaltarin klarer ikke tanken på at palestinerne skal ta over bygningene på eiendommen. I går lot han huset gå opp i flammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved midnatt i går ble porten ved grenseovergangen inn til Gaza-stripa stengt. Israelere på de tjueen bosettingene på Gaza, og fire på Vestbredden, bor nå ulovlig, og har to dager på å forlate området frivillig. Deretter vil israelske soldater tvinge bosetterne ut med makt, og for første gang overlate okkupert land til palestinerne.

Mange drar frivillig

Men om familien til Yakov Mazaltarin i bosettingen Peat Sadeh blir tvunget til å flytte, vil han ikke la palestinere ta over det han har bygd opp. Vanningssystemene som han hadde lagret i to varehus, ble satt i brann. Så gikk huset opp i flammer, melder nyhetsbyrået AP.

De fleste av Mazaltarins naboer har dratt fra Gaza allerede, og bor på et hotell i Israel. Mange bosettere velger å dra frivillig for ikke å miste kompensasjon fra den israelske staten.

9000 bosettere har akseptert en kompensasjon på mellom 1,3 og to millioner kroner for hver familie.

Pinchas Ariel, en gårdbruker fra bosettingen Ganei Tal, drar for å unngå sammenstøt med hæren.

-  Jeg var i hæren. Jeg har to sønner som var fallskjermjegere. Jeg vil ikke slåss mot mine to sønner, sa han.

Israelske soldater gjør alt de kan for at tilbaketrekningen skal skje frivillig. 7500 palestinske sikkerhetsstyrker har tatt oppstilling langs grensa for å hindre mulig palestinske forsøk på å angripe bosettere som drar.

Med slegge og gaffeltruck jevnet Yakov Mazaltarin med jorda bygningene han har satt opp i bosettingen Rafiah Yam. Så tente han på. Foto: David Guttenfelder/AP/Scanpix
Med slegge og gaffeltruck jevnet Yakov Mazaltarin med jorda bygningene han har satt opp i bosettingen Rafiah Yam. Så tente han på. Foto: David Guttenfelder/AP/Scanpix Vis mer

Frykter sammenstøt

Men sjansen for voldelige sammenstøt har økt etter at 4000 ultraradikale jøder nylig kom seg inn i bosettingene for å støtte de mest hardbarkede motstanderne. Mange ungdommer fra Vestbredden har kommet til Gaza de siste dagene. De frykter at deres hjem kan bli neste på lista.

8500 bosettere har sagt at de vil stå imot evakueringen.

Avner Shimoni, formann for bosetterrådet på Gaza, sier at mange vil nekte å dra frivillig.

-  Vi vil definitivt ikke gjøre det enkelt for dem som kommer for å kaste oss ut. Spør du meg, tror jeg at 50 eller 60 prosent vil bli, og at resten vil dra før onsdag, sier han til Reuters.

-  Vanskelig å takle

Hærleder Dan Halutz forsøkte å forberede soldatene på en følelsesmessig tøff jobb

-  Lukten av kaffe i huset som skal bli evakuert, familien som sitter og spiser frokost. Dette er det emosjonelle elementet av evakueringen. Det er komplisert å forestille seg og takle, sa Halutz til avisa Ha\'aretz.

 Palestinerne jubler over tilbaketrekningen. Men de frykter at statsminister Ariel Sharon kan bruke tilbaketrekningen som et argument for å holde fast på bosettingene på Vestbredden, der 230 000 israelere bor på palestinsk land. Andre frykter at Israel vil isolere Gaza totalt etter evakueringen.