Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yakuza-leder var på rømmen i 14 år. Så gikk tatoveringene og hans avkappede finger viralt

Den «pensjonerte» japaneren ble avbildet i lokalavisa. Da slo politiet til.

MERKET FOR LIVET: Tatoveringer er som kjent ikke noe man så lett kvitter seg med, spesielt ikke når man har dem over hele kroppen. For Shigeharu Shirai ble kroppskunsten hans bane, da han ble arrestert etter at et bilde av ham gikk viralt. Foto: AFP PHOTO / THAI ROYAL POLICE / Handout / NTB scanpix
MERKET FOR LIVET: Tatoveringer er som kjent ikke noe man så lett kvitter seg med, spesielt ikke når man har dem over hele kroppen. For Shigeharu Shirai ble kroppskunsten hans bane, da han ble arrestert etter at et bilde av ham gikk viralt. Foto: AFP PHOTO / THAI ROYAL POLICE / Handout / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fargerike tatoveringer og en avkappet finger. Det var det som avslørte yakuza-sjefen Shigeharu Shirai. Etter over 14 år på rømmen ble han innhentet av lovens lange arm, skriver nyhetsbyrået AFP.

Shirai, som var leder i den japanske yakuza-grupperingen Yamaguchi-gumi, var etterlyst for sin rolle i drapet på en rival i 2003.

Yakuza er navnet de organiserte kriminelle gruppene i Japan har fått. De er Japans svar på mafiaen, og den aller mektigste og største av syndikatene er Yamaguchi-gumi.

Bilder gikk viralt

INGEN FINGER: Den avkappede lillefingeren på venstrehånden var også med på å identifisere rømlingen Shigeharu Shirai. Foto: AFP PHOTO / THAI ROYAL POLICE / Handout / NTB scanpix
INGEN FINGER: Den avkappede lillefingeren på venstrehånden var også med på å identifisere rømlingen Shigeharu Shirai. Foto: AFP PHOTO / THAI ROYAL POLICE / Handout / NTB scanpix Vis mer

Der nyarresterte Shirai altså var leder, inntil han flyktet til Thailand etter skytingen i 2003. Der giftet han seg med en lokal kvinne, og pensjonerte seg tilsynelatende fra sitt virke som leder av det beryktede krimsyndikatet.

Der levde han formodentlig et liv i sus og dus, helt til han ble avbildet i lokalavisa. Bildene var ganske ordinære, de viste simpelthen den ettersøkte japaneren mens han spilte dam på gata i den lille byen Lopburi. På bildene «viste han fram» sine intrikate gjengtatoveringer.

Shirai har også et annet svært distinkt kjennemerke; hans venstre lillefinger er kuttet av, en tradisjon kalt «yubitsume». Man kutter av fingeren for å bli straffet, eller for å vise oppriktig beklagelse overfor en man har begått en form for urett mot.

Tradisjonen stammer fra samurai-tiden, da en som hadde fått lillefingeren amputert ikke ville være i stand til å holde sverdet skikkelig.

Uansett, da bildene av den dam-spillende Shirai havnet i lokalavisa, ble de lagt på Facebook av en person som likte tatoveringene, og plutselig gikk de viralt.

Bildene ble delt over 10 000 ganger.

Politiet så bildene

Slik fikk også japansk politi snusen i dem. Og de ba politiet i Thailand om å gå til aksjon.

- Den mistenkte har innrømmet at han var leder av yakuza-undergrupperingen Kodokai, sier talsmann for politiet i Thailand, Wirachai Songmetta.

Kodokai er en av grupperingene som er tilknyttet Yamaguchi-gumi.

Shirai var ettersøkt for sin rolle under drapet på Kazuhiko Otobe, et ledende medlem av den samme grupperingen som Shirai.

- Så fort politiet i Thailand får gjennomført en sak mot ham, vil vi utvise ham til Japan, sier Songmetta, ifølge Japan Times.

Sju andre yakuza-medlemmer har blitt dømt til mellom 12 og 17 års fengsel for sin rolle i drapet på Otobe.

- Den mistenkte har ikke tilstått drapet, men han har innrømmet at offeret pleide å plage ham, sier talsmannen for politiet i Thailand.

Shirai skal ha holdt en lav profil i Thailand, og skal ha fått penger to eller tre ganger i året fra besøkende japanere.

20 000 medlemmer

I motsetning til den italienske mafiaen og de kinesiske triadene er det ikke ulovlig å være medlem av den japanske yakuzaen.

I kaoset etter 2. verdenskrig vokste de seg store og har tjent seg søkkrike på hallikvirksomhet, pengeutpressing, narkotika og gambling. Lenge ble de tolerert som et nødvendig onde for å holde gatene rolige og for å få ting gjort.

At yakuzaen, som selv hevder å være humanitære organisasjoner, har fått holde på, kan også tilskrives at de har hatt en æreskodeks, som går ut på å ikke plage personer utenfor krimsyndikatet og at de ikke har tillatt sine medlemmer å begå gatekriminalitet, skriver Forbes.

Ifølge tall fra japansk politi fantes det 22 grupperinger som ble definert som organiserte kriminelle grupperinger i 2017, skriver CBS News.

Til sammen skal de ha over 20 000 medlemmer.

Nesten 75 prosent av dem er tilknyttet Yamaguchi-gumi og to andre grupperinger, Sumiyoshi-kai og Inagawa-kai, som sammen dominerer Japans underverden.

I tillegg til de ganske tradisjonelle, helt åpenbart ulovlige inntektene, har yakuzaen også kastet seg inn i bygg-, finans- og sikkerhetsindustrien.

I 2014 skal yakuzaen ha hatt en samlet omsetning på svimlende 660 milliarder kroner. Et tall ingen annen kriminell organisasjon i verden er i nærheten av å konkurrere med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!