PROFESSOR FRYKTER BOLIGBOBLE:  Yale-professor Robert Schiller synes det norske boligmarkedet ser ut som en boble. Foto: Henning Lillegård
PROFESSOR FRYKTER BOLIGBOBLE: Yale-professor Robert Schiller synes det norske boligmarkedet ser ut som en boble. Foto: Henning LillegårdVis mer

Yale-professor frykter norsk boligboble

Boligprisene har steget med 240 prosent på 20 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisutviklingen i det norske boligmarkedet ser ut som en boble, mener den amerikanske professoren Robert Schiller, mannen som forutså dot.com-krasjet og boligkollapsen i USA.

 - De tallene jeg har sett, virker tilstrekkelig dramatiske til at jeg vil se på det norske boligmarkedet som en boble, med mindre det er grunner til at prisene skal stige så kraftig, sier Yale-professoren til Stavanger Aftenblad.

I løpet av 20 år har den reelle boligprisen i Norge steget med 240 prosent, og de siste fem årene har prisveksten vært 35 prosent. I USA har det vært en prisnedgang på 33 prosent i samme periode, ifølge Schillers egen boligprisindeks.

- Grafen jeg har sett over prisutviklingen de siste 20 årene, er et livstidsspenn for mange nordmenn. For dem ser dette ut som at det er livets realiteter, snarere enn en boble, sier Robert Schiller.

Boblen punkterte boblen Schiller som onsdag skal tale på forvaltningsselskapet Skagen Fondenes nyttårskonferanse i Oslo, sier det likevel er vanskelig å vite om vi virkelig går mot en kollaps i boligprisene her hjemme.

- Men dette ser ut til å være temmelig nær slutten, sier Schiller til Dagens Næringsliv.

Professoren mener det som oftest ikke er en ekstern faktor som punkterer boblen. Han sier det ikke var finanskrisen som knuste boligboblen i USA, men stikk motsatt.

- Det var fallende boligpriser fra 2006 som til slutt utløste finanskrisen. Det var boblen selv som punkterte boblen, sier Schiller.

Nye boligområder Schiller mener de enorme økningene i boligprisene ikke har noen sammenheng med de store oljefunnene den siste tiden, men at prisveksten trolig heller har kulturelle årsaker.

- Folk kan se på oljefunnene som kilde til generell optimisme, og det farger folks tanker om å investere i eiendom. Det skaper en opplevelse av muligheter og optimisme, og det skyver vekk tanken på at Norge kan bli et nytt Irland, sier Yale-professoren.

Etter finanskrisen i 2008 har boligprisene i Irland sunket med 43 prosent siden toppen.

Schiller mener politiske løsninger som å åpne nye områder for boligbygging kan bidra til å dempe bobletendensene i Norge.

- I århundrer har byer spredd seg lenger utover. Jeg kan ikke skjønne at det kan være et problem i Norge. Er det noe dere har nok av, så er det land, sier professoren. (©NTB)