OVERLEVDE: I dag er det 70 år siden B-29-bombeflyet «Enola Gay» slapp den første atombomba som noen gang ble brukt i krig over den japanske byen Hiroshima. En av dem som overlevde flammehavet som fortærte byen var Tsutomu Yamaguchi. Foto: JIJI PRESS /  AFP PHOTO / NTB SCANPIX
OVERLEVDE: I dag er det 70 år siden B-29-bombeflyet «Enola Gay» slapp den første atombomba som noen gang ble brukt i krig over den japanske byen Hiroshima. En av dem som overlevde flammehavet som fortærte byen var Tsutomu Yamaguchi. Foto: JIJI PRESS / AFP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer

Yamaguchi overlevde bomba i Hiroshima. Så dro han hjem til Nagasaki

- Historien min vil leve videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er det 70 år siden B-29-bombeflyet «Enola Gay» slapp den første atombomba som noen gang ble brukt i krig over den japanske byen Hiroshima.

En av dem som overlevde flammehavet som fortærte byen var Tsutomu Yamaguchi.

Den sjette august var han i Hiroshima på en forretningsreise for rederselskapet han jobbet for. Da bomba detonerte 600 meter over byen fikk en rekke alvorlige brannskader på overkroppen, men han overlevde.

Dagen etter dro ham hjem til Nagasaki, bare for å oppleve en ny atombombe den 9. august, to dager seinere. Også denne gangen overlevde han.

Jobbet som tolk I ettertid ble Yamaguchi, som den eneste, anerkjent av landets regjering som overlevende etter begge bombene.

- Det er nå offisielt. Myndighetene har anerkjent mine doble dose med stråling. Dermed vil historien min leve videre og bli fortalt til nye generasjoner selv lenge etter at jeg er borte, sa han ifølge The Guardian.

Etter krigen jobbet Yamaguchi som tolk for amerikanerne, og etter det som lærer i barneskolen.

I sine seinere år brukte Yamaguchi mye tid på nettopp det - å fortelle historien sin. Han var også en forkjemper for at våpnene skulle avskaffes.

I 2006 talte han til FN, og han skrev både bøker og sanger om opplevelsen sin helt fram til sin død i 2010. Han døde av magekreft.

Kompensasjon Japan er fortsatt den eneste nasjonen som har blitt angrepet med atomvåpen. Om lag 140 000 mennesker mistet livet i Hiroshima og 70 000 i Nagasaki.

Yamaguchi er en av om lag 260 000 mennesker som overlevde bombene.

Ble man godkjent som en offisiell overlever av bombene hadde man krav på kompensasjon i form av et månedlig beløp, gratis legesjekk og begravelse på statens regning.

En rekke av dem som overlevde fikk alvorlige sykdommer som følge av strålingen de ble utsatt for.

OVERLEVER: I dag er det 70 år siden B-29-bombeflyet «Enola Gay» slapp den første atombomba som noen gang ble brukt i krig over den japanske byen Hiroshima. En av de som overlevde flammehavet som fortærte byen var Tsutomu Yamaguchi. Foto: AP PHOTO / NTB SCANPIX
OVERLEVER: I dag er det 70 år siden B-29-bombeflyet «Enola Gay» slapp den første atombomba som noen gang ble brukt i krig over den japanske byen Hiroshima. En av de som overlevde flammehavet som fortærte byen var Tsutomu Yamaguchi. Foto: AP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer